Köszönetnyilvánítás |
5 |
Bevezető |
7 |
Gondolatok a makrobiotikáról |
7 |
A férfiak és nők természetes tulajdonságai és feladatai |
7 |
Az univerzumban működő energiák |
17 |
Tiszta és nem tiszta energiák |
17 |
Jin és jang energiák |
19 |
Az öt elem, mint az életerő ötféle megnyilvánulási módja |
29 |
Az elemek jellemzői, tulajdonságai |
33 |
A földrajzi hely, a jin-jang energiák és az öt elem összefüggése |
35 |
Az öt elem összefüggései |
37 |
Faenergia |
39 |
Tűzenergia |
42 |
Földenergia |
45 |
Fémenergia (légzési energia) |
47 |
Vízenergia |
51 |
A táplálékok tulajdonságai és a makrobiotikus főzés kulcsa |
55 |
Bevezető a III. fejezethez |
55 |
A táplálékok jin és jang ereje, azaz termikus (hő-) hatása (forrósító, melegítő, semleges, frissítő, hűtő hatás) |
55 |
A forraló hatás |
56 |
A melegítő hatás |
57 |
A semleges hatás |
58 |
A frissítő hatás |
60 |
A hűtő hatás |
60 |
A táplálékok ízhatásáról |
61 |
Savanyú, savanykás íz |
62 |
Keserű íz |
63 |
Édes íz |
63 |
Csípős íz |
64 |
Sós íz |
64 |
A makrobiotikus főzés kulcsa: az elemek sorrendje |
65 |
Néhány szó az egyes alapanyagokról |
66 |
A gabonák |
66 |
A szakember szerepe a megfelelő étrend kialakításánál |
77 |
A makrobiotikus főzés technikája |
79 |
Főzzunk meg néhány ételt makrobiotikusan! Gyakorlati útmutató arra, hogy hogyan kell az elemek sorrendjét betartani a főzésnél |
79 |
A táplálékok jin illetve jang erejének fokozása |
91 |
Néhány szó a technikai eszközökről |
92 |
Segíts magadon |
93 |
Receptgyűjtemény |
97 |
Mi helyett - mit használjunk? |
124 |
Ajánlás az egészséges életmód kialakításához |
125 |
Példanapirend |
129 |
Gyógyfürdők, gyógyvizeink alkalmazási területe |
149 |
Fűszerek és különféle ízesítők táblázata |
151 |
Melyik ételt mivel fűszerezzem, ízesítsem? |
156 |
Fej-, végtag-, törzskörzések |
163 |
Derékfájásra ajánlott gyakorlatok |
168 |
Gerinctorna gyakorlatok |
171 |
Erőközpontok, energiavezetékek |
173 |
A legkiválóbb adomány |
181 |
Ajánlott irodalom |
182 |
A legfontosabb forrásmunkák |
185 |