Székelyföld értékeinek felleltározását, igényes kivitelezésű népszerűsítését tűzte ki céljául Székely Kalendárium, és eme törekvés a 2016. évre szóló (alap)kiadásban igencsak tetten érhető.
A 272 oldalas, teljes egészében színes, szemkápráztató fotókkal illusztrált kötet „vezéranyaga” a világjáró székelyekről szóló összeállítás első része, amely Kőrösi Csoma Sándorról, Berzenczey Lászlóról, Ujfalvy Károly Jenőről, Jakabos Ödönről és Sütő Zsoltról nyújt eddig talán kevésbé ismert tudnivalókat, de az is kiderül, hány honfitársunk él például Honoluluban. Balla Ede-Zsolt szakrálisföldrajz-kutató székelyföldi templomok freskóinak üzeneteit tolmácsolja, dr. Balázs Lajos a szülés és a születés szokásrendjéről értekezik, míg Nagy Szabolcs egy száz évvel ezelőtti eseményt, Erdély román hadsereg általi megszállását idézi fel. Interjút olvashatnak Tamás Mária csíkszentmártoni orvosnővel, Az év praxisa a Kárpát-medencében-díj kitüntetettjével, Pető Mária Csutak Vilmos-díjas fizikatanárral, Bandi Kata marosvásárhelyi divattervezővel, Sütő Edith Magdolna gasztrobloggerel, László Csabával, a magyar válogatott kispadján is ülő, udvarahelyszéki származású labdarúgóedzővel. A gazdákat Kratochwil Barna kertészmérnök traktálja hasznos tanácsokkal, Jakab Tibor marosvásárhelyi fotóművész négy keréken megy vissza a történelembe, Dorozsmai Endre székelyföldi éttermeket osztályoz. Kiderül, milyen jelenségek várnak ránk a csillagos égbolton, de az is, mit ígérnek a csillagok a 2016-os esztendőre. Bepillantást nyerünk a székely legenda- és mondavilágba, a borvízpalackozás múltjába, megismerjük az Igazi Csíki Sör receptjének titkát, Seprődi József elmondja, mi a jó bor lelke. A gasztronómia iránt érdeklődők megannyi régi és újszerű ételreceptet, konyhai praktikát találnak benne, s ha már Székely Kalendárium, természetesen nem hiányozhat belőle góbékra jellemző humor sem.