Bevezetés |
15 |
ÁLTALÁNOS RÉSZ |
|
A növénykórtan története és fejlődése |
19 |
A növénykórtan naiv szakasza |
20 |
A természeti okok keresése a növénybetegségek fellépésében |
20 |
A keresztény középkor hatása a növénykórtan fejlődésére |
20 |
Helyes utak keresése a középkorban |
21 |
A tudományos növénykórtan kibontakozása és fejlődése |
21 |
A mikológiai korszak |
22 |
A differenciálódás fázisa |
23 |
A jelenkor növénykórtani irányzata |
25 |
A növénykórtan fejlődése Magyarországon |
25 |
A naiv korszak növénykórtani emlékei |
25 |
A tudományos növénykórtan kibontakozása hazánkban |
26 |
A mikológiai irányzat elterjedése Magyarországon |
27 |
Általános tudnivalók a növénybetegségekről |
31 |
Az egészséges és a beteg növény |
31 |
Kóroktan (Aetiologia) |
35 |
A növénybetegségek kiváltó okairól |
35 |
A betegségek csoportosítása |
35 |
Endogén eredetű betegségek |
36 |
Exogén eredetű betegségokok |
36 |
A nem fertőző betegségeket előidéző kórokok |
37 |
A nedvesség mint kórkiváltó tényező |
38 |
A hőmérséklet szerepe a kóros folyamatok előidézésében |
39 |
A táplálóanyagok jelentősége a patológiás folyamatok előidézésében |
40 |
A fény szerepe egyes kóros folyamatokban |
42 |
A levegő minőségének és összetételének szerepe egyes patológiás folyamatokban |
43 |
A fertőző növénybetegségek etiológiája |
45 |
A vírusok |
45 |
A vírusok jellegzetes sajátosságai |
46 |
A virionok tulajdonságai |
47 |
A virionok ellenállósága a különböző hatásokkal szemben |
50 |
Fertőzési források a fitopatogén vírusok esetében |
51 |
A növényi vírusok terjedése |
52 |
A vírusok viselkedése a növényekben |
53 |
A vírusok elnevezése és rendszere |
54 |
Az élők világához tartozó kórokozó szervezetek |
58 |
A fitopatogén szervezetek életmódja |
58 |
Mikoplazmák |
60 |
A mikoplazmák általános tulajdonságai |
60 |
A mikoplazmák fitopatogén tulajdonságai |
62 |
A mikoplazmák viselkedése a növényekben |
62 |
A mikoplazmák diagnózisa |
63 |
Védekezési lehetőségek a növényi mikoplazmák ellen |
66 |
Kísérletek a mikoplazmák rendszertani elhelyezésére |
69 |
Baktériumok |
70 |
A fitopatogén baktériumok alaki tulajdonságai |
71 |
A baktériumok viselkedése mesterséges táptalajon |
73 |
A baktériumok viselkedése külső hatásokkal szemben |
73 |
A mikrobiotikus tényezők hatása a fitopatogén baktériumokra |
75 |
Fertőzési források a baktériumok esetében |
77 |
A fitopatogén baktériumok terjedésének módjai |
77 |
A baktériumok viselkedése a növényekben |
78 |
A baktériumos növénybetegségek meghatározása |
78 |
A baktériumok elnevezése és rendszerezése |
79 |
Gombák |
81 |
A fitopatogén gombák alaki tulajdonságai |
81 |
A gombák viselkedése mesterséges táptalajon |
85 |
A növénybetegségeket előidéző gombák viselkedése a külső hatásokkal szemben |
85 |
A gombák érzékenysége a vegyszerekkel szemben |
87 |
Mikroorganizmusok szinergens hatása a fitopatogén gombákra |
90 |
Antagonista mikroorganizmusok szerepe a kórokozó gombák életében |
90 |
Vírusok élősködése a gombák testében |
93 |
Fertőzési források a fitopatogén gombák esetében |
94 |
A gombák terjedésének módjai |
95 |
A gombák viselkedése a növényekben |
96 |
A gombák elnevezése és rendszerezése |
97 |
Virágos élősködők |
99 |
A virágos élősködők alaki tulajdonságai |
99 |
Fertőzési források |
100 |
A terjedés módjai |
100 |
A virágos élősködők viselkedése a megfertőzött növényekben |
102 |
A betegségfolyamat (Pathogenesis) |
103 |
A kórfolyamat fázisai |
103 |
A betegség létrejöttének feltételei |
104 |
A kórokozó patogenitása |
105 |
A gazdaszervezet rezisztenciája és affinitása |
106 |
A morbid-egyensúly |
108 |
A patológiai X-érték |
109 |
Az erőviszonyok alakulása a patogenezis folyamán |
111 |
A növénybetegségek meghatározása (Diagnostica) |
114 |
Tünettan (Symptomatologia) |
115 |
Hervadási jelenségek |
116 |
Színváltozások |
117 |
Szervek elhalása |
120 |
Alakváltozások |
121 |
Sebek |
124 |
Váladékok a növény felületén |
124 |
A kórokozó tenyésztő- vagy szaporítóképleteinek látható megjelenése |
125 |
Közvetlen mikroszkópos vizsgálat |
125 |
Tiszta tenyészet előállítása |
127 |
Mikroszkópos vizsgálat |
128 |
Biokémiai vizsgálati módszerek |
129 |
A szerológiai módszer |
130 |
Tenyésztés élő növényen |
132 |
Járványtan (Epidemiologia) |
136 |
A járványos növénybetegségek megjelenési formái |
136 |
A járványok dinamikája |
137 |
A járványok évjáratok szerinti változásai |
138 |
A járványok évközi változásai |
141 |
A járványok keletkezésének feltételei |
144 |
A parazita tulajdonságainak szerepe a járványok kibontakozásában |
144 |
A gazdanövény tulajdonságainak szerepe a járványok fellépésében |
145 |
A környezeti tényezők hatása a járványok kialakulásában |
145 |
A járványerősség csökkenésének feltételei |
147 |
Növénybetegségek előrejelzése (Prognosztika) |
150 |
A növénykórtani prognózis elméleti alapjai |
150 |
A prognózis formái |
151 |
A növénybetegségek előrejelzésének elkészítése |
152 |
A fertőzési források feltárása |
152 |
Az elsődleges fertőzési források vizsgálata |
152 |
A másodlagos fertőzési források vizsgálata |
155 |
A kórokozók terjedésmódjának szerepe a prognózisban |
156 |
A gazdaszervezet fogékonyságának szerepe a prognózis felállításában |
156 |
Az időjárási tényezők szerep a növénybetegségek előrejelzésében |
156 |
A hőmérsékleti görbék felhasználása a rövid lejáratú prognózisban |
157 |
Az effektív hőösszegek szerepe a növénybetegségek előrejelzésében |
159 |
A levélfelület nedvességének szerepe az előrejelzésben |
160 |
Növényimmunitástan (Phytoimmunologia) |
162 |
A növényvédelem és növényimmunitás kapcsolatai |
162 |
A növényimmunitás fogalmának tartalmi változásai |
162 |
A növényi immunállapot fogalmának meghatározása |
164 |
Az immunállapot kialakulásának tényezői |
164 |
A parazita immunológiailag jelentős tulajdonságai |
165 |
A gazdanövény rezisztenciájának komponensei |
166 |
A környezeti tényezők hatása az immunállapot kialakulására |
170 |
Növényvédelemtan (Phytophylakologia) |
171 |
A növényvédelmi eljárások csoportosítása |
171 |
A kórkiváltó külső tényezők hatásának semlegesítése |
173 |
A kórokozók és a kártevők elpusztítása |
173 |
A kórokozók és a kártevők távol tartására alkalmas növényvédelmi módszerek |
179 |
A kémiai növényvédelem |
180 |
A növénybetegségek leküzdésére használt kémiai készítmények csoportosítása |
183 |
Kéntartalmú növényvédő szerek |
184 |
Réztartalmú szerek |
184 |
Higanytartalmú szerek |
184 |
Ditiokarbamát és diszulfid hatóanyagú fungicidek |
185 |
Ftálimid- és antrakinon-származékok |
185 |
Klór-benzol típusú szerek |
185 |
Formaldehid |
185 |
Kombinált hatóanyagú szerek |
186 |
Egyéb fungicidek |
186 |
RÉSZLETES RÉSZ |
|
Búza |
189 |
A gabonák megdőlése |
189 |
Búzalisztharmat |
190 |
A búza szártőbetegségei |
193 |
A búza vörösrozsdája |
195 |
A búza feketerozsdája |
197 |
Sárgarozsda |
199 |
A kőüszög |
200 |
A törpeüszög |
202 |
Por- vagy repülőüszög |
203 |
A búza toxikus fuzáriózisa |
205 |
Rozs |
210 |
A felfagyás |
210 |
Hópenész |
211 |
Az anyarozs |
212 |
Feketerozsda |
212 |
A rozs barnarozsdája |
213 |
Árpa |
215 |
Az árpa vírusos csíkoltsága |
215 |
Az árpa tőgombája |
216 |
Árpalisztharmat |
218 |
A levélcsíkoltság |
219 |
Árpa-fedettüszög |
220 |
Fekete porüszög |
221 |
Az árpa por- vagy repülőüszögje |
221 |
Az árpa rozsdabetegségei |
222 |
Zab |
224 |
A zab-fedettüszög |
224 |
A zab porüszögje |
225 |
A koronásrozsda |
226 |
A zab feketerozsdája |
227 |
Rizs |
229 |
Ablakosbugájúság |
229 |
Gyökérfulladás |
230 |
Rizsbakteriózis |
231 |
Bugabakteriózis |
232 |
Pirikuláriás vagy járványos barnulás |
234 |
A rizs helmintospóriumos foltossága |
236 |
Kukorica |
239 |
A kukorica csíkosmozaik-betegsége |
239 |
Golyvásüszög |
240 |
Rostosüszög |
244 |
A kukorica toxikus fuzáriózisa |
247 |
Nigrospórás szárazkorhadás |
249 |
A kukorica helmintospóriumos betegségei |
250 |
Szója |
254 |
Szójamozaik |
254 |
Baktériumos szójavész |
255 |
Hólyagosl levélfoltosság |
256 |
A szója szögletes levélfoltossága |
257 |
Szójaperonoszpóra |
258 |
A szója fuzáriózisa |
259 |
Bab |
262 |
Babmozaik |
262 |
Baktériumos paszulyvész |
263 |
Babrozsda |
265 |
Fehérpenész |
266 |
Babfenésedés |
267 |
Botritiszes babrothadás |
269 |
Borsó |
271 |
Borsómozaik |
271 |
A borsó baktériumos hervadása |
272 |
Borsólisztharmat |
273 |
Borsórozsda |
273 |
Borsóragya |
274 |
A borsó fuzáriumos hervadása (János-napi betegség) |
276 |
Lucerna |
278 |
Ibolyaszínű gyökérölő penész |
278 |
Lucernamozaik |
279 |
Fuzáriumos hervadás |
280 |
Levél- és szárbetegségek |
281 |
Herefélék arankái |
283 |
Cukorrépa |
284 |
Répagyökérfekély |
284 |
Répamozaik |
286 |
A répa vírusos sárgulása |
288 |
Répaperonoszpóra |
289 |
Répalisztharmat |
290 |
A cukorrépa fómás betegsége |
292 |
Cerkospórás levélragya |
293 |
Burgonya |
295 |
A burgonyagumó alakbeli rendellenességei |
295 |
A burgonyagumó fiziológiai rendellenességei |
296 |
Vasfoltosság |
297 |
A burgonya egyszerű mozaikvírusai |
297 |
A burgonya vonalasbetegsége és levélsorvadása |
299 |
Levélsodró vírus |
300 |
Sztolburbetegség |
302 |
Baktériumos szártőrothadás és nedves gumórothadás |
304 |
Baktériumos hervadás |
305 |
Sugárgombás varasodás |
306 |
Fertőző- vagy porosvarasodás |
307 |
Burgonyarák |
307 |
Burgonyavész |
308 |
Fertőző hervadás (tracheomikózis) |
310 |
A burgonya alternáriás betegsége |
312 |
A burgonyagumó fuzáriumos szárazrothadása |
313 |
A burgonya rizoktóniás megbetegedése |
314 |
Dohány |
317 |
A palántadőlés |
317 |
Dohánymozaik |
318 |
A dohány gyűrűsfoltossága |
319 |
Sztolburbetegség |
320 |
Dohányvész |
320 |
Dohányperonoszpóra |
322 |
Dohányfojtó szádorgó |
324 |
Napraforgó |
325 |
Napraforgó-peronoszpóra |
325 |
Napraforgórozsda |
327 |
Fehérpenészes szár- és tányérrothadás |
328 |
A napraforgó szürkepenészes rothadása |
331 |
A szeptóriás levélfoltosság |
333 |
Napraforgó-szádorgó |
334 |
Paradicsom |
335 |
Palántavész |
335 |
Paradicsommozaik |
336 |
A paradicsom párfánylevelűsége |
337 |
Sztolburbetegség |
338 |
Baktériumos varasodás |
339 |
Baktériumos hervadás |
340 |
Paradicsomvész |
341 |
Szeptóriás levélfoltosság |
342 |
Kladospóriumos levélfoltosság |
343 |
Alternáriás szárazfoltosság |
344 |
Paprika |
346 |
Palántavész |
346 |
Paprikamozaik |
347 |
Újhitűség (a paprika bokrosodása) |
348 |
A paprika vírusos tarkalevelűsége |
348 |
Sztolburbetegség |
349 |
Baktériumos levélhullás |
350 |
A paprika baktériumos lágyrothadása |
350 |
Paprikalisztharmat |
351 |
Fertőző hervadás |
352 |
Alternáriás termésrothadás |
353 |
Hagyma |
355 |
A hagyma vírusos sárgacsíkossága |
355 |
Hagymaperonoszpóra |
356 |
A hagyma fuzáriumos rothadása |
357 |
A hagyma botritiszes rothadása |
358 |
Alma |
360 |
Az alma törpeszártagúsága |
360 |
Almamozaik |
361 |
Az alma baktériumos gyökérgolyvája |
361 |
Az almafák szőrösgyökerűsége |
362 |
Az alma baktériumos hajtásszáradása |
362 |
Az almafa-lisztharmat |
363 |
Almafavarasodás |
365 |
Almafarák |
366 |
Almamonília |
367 |
Az alma tárolási betegségei |
368 |
Körte |
370 |
A körte vírusos kövecsessége |
370 |
Baktériumos gyökérgolyva |
371 |
A körte baktériumos hajtásszáradása |
372 |
Körtevarasodás |
373 |
Körtemonília |
375 |
A körtelevél fehérfoltossága |
376 |
Körterozsda |
377 |
Őszibarack |
378 |
Őszibarack-mozaik |
378 |
Levélfodrosodás |
378 |
Őszibarack-lisztharmat |
380 |
Az őszibarack moníliája |
381 |
Az őszibarack levéllikasztó betegsége |
382 |
Kajszi |
383 |
Kajszihimlő |
383 |
Baktériumos gutaütés |
384 |
Kajszimonília |
385 |
A kajszibarack levéllikasztó betegsége |
386 |
A kajszibarack fertőző hervadása (tracheomikózis) |
388 |
Kajszibarackfák citospórás ágelhalása |
389 |
Szilva |
390 |
Szilvahimlő |
390 |
Bábaszilva (szilvatáskásodás) |
391 |
A szilvalevelek vörösfoltossága |
392 |
Szilvamonília |
393 |
Cseresznye és meggy |
395 |
A cseresznye gyűrűs mozaikja |
396 |
A meggy stecklenbergi betegsége |
396 |
Klaszterospóriumos levéllikacsosság |
397 |
A cseresznye és a meggy moníliás betegsége |
398 |
A cseresznye és a meggy cilindrospóriumos betegsége |
399 |
A cseresznye és a meggy glöospóriumos gyümölcsrothadása |
400 |
Málna |
402 |
Málnamozaik |
402 |
A málna baktériumos gyökérgolyvája |
403 |
A málna baktériumos vesszőrákosodása |
403 |
Didimellás vesszőfoltosság |
404 |
A málna szeptóriás betegsége |
405 |
Szamóca |
407 |
Mikoszferellás levélragya |
407 |
A szamóca szürkerothadása |
408 |
Köszméte |
411 |
A köszméte amerikai lisztharmata |
411 |
A köszméte európai lisztharmata |
412 |
A köszméte pszeudopezizás levélhullatása |
413 |
A köszméte szeptóriás levélfoltossága |
413 |
A köszméte alternáriás levélfoltossága |
414 |
Szőlő |
416 |
Fertőző leromlás |
416 |
A szőlő baktériumos gyökérgolyvája |
417 |
A szőlőperonoszpóra |
418 |
Szőlőlisztharmat |
422 |
Fakórothadás |
424 |
Szőlőorbánc |
425 |
Szürkerothadás |
427 |
Pelyhes gyökérpenész |
429 |
A fontosabb növénykórtani munkák jegyzéke |
431 |