Előszó |
5 |
A termesztett gombák általános jellemzése |
7 |
Rendszertani helyük |
7 |
Életmódjuk |
8 |
Termesztésük |
11 |
A táplálkozásban betöltött szerepük |
12 |
A gombatermesztés helyzete |
13 |
Milyen gombákat termeszthetünk, hogyan, hol és milyen körülmények között? |
17 |
A kétspórás csiperke (sampinyon) kisüzemi termesztése |
28 |
Termesztőhelyiségek, berendezések és használatuk |
29 |
Komposztálás |
35 |
Komposztkészítés lótrágyából |
37 |
Szintetikus komposztok |
44 |
Hőkezelés (pasztőrözés) |
46 |
Csírázás, átszövés |
57 |
Takarás |
61 |
A takarástól az első terméshullámig |
63 |
Termésidő |
67 |
A kétspórás csiperke termesztése 1 órán át 100 °C-on gőzölt szalmán |
70 |
A laskagomba háztáji termesztése farönkön |
71 |
Fajták |
71 |
Milyen fafajok jöhetnek számításba? |
72 |
Oltás, átszövés |
73 |
Termőre fordítás |
73 |
A laskagomba termesztése szalmaféléken, fűrészporon és egyéb közegen saját fogyasztásra |
76 |
A termesztés rövid áttekintése, fajták |
76 |
Alapanyagok, előkészítésük |
76 |
Csírázás, zsákolás |
77 |
Átszövés, érlelés |
78 |
Termőre fordítás, termés |
78 |
A laskagomba kisüzemi termesztése |
80 |
A termesztés rövid áttekintése |
80 |
Termesztőhelyiségek |
81 |
Szellőzés |
82 |
Fűtés |
83 |
Párásítás |
83 |
Megvilágítás |
85 |
Fajták, gombacsíra |
85 |
Termesztési alapanyagok |
87 |
Gőzölés, hőkezelés, merítés |
89 |
Nedvesítés, csírázás, zsáktöltés |
92 |
Átszövés |
92 |
Termőre fordítás, termés |
93 |
Szedés, értékesítés |
95 |
A termesztés során előforduló leggyakoribb rendellenességek |
98 |
A shiitake termesztése |
100 |
Termesztés farönkön |
102 |
Intenzív termesztés |
103 |
A harmatgomba termesztése |
107 |
Termesztőberendezések |
108 |
Alapanyagok, előkészítésük |
109 |
Csírázás, ágyazás, átszövés |
109 |
Takarás, lappangás, termés |
110 |
Az ízletes csiperke, a gyapjas tintagomba, a lila pereszke termesztése |
112 |
Ízletes csiperke |
112 |
Gyapjas tintagomba |
114 |
Lila pereszke |
115 |
Egyéb gombák termesztési lehetőségei |
117 |
Téli fülőke |
118 |
Déli tőkegomba |
119 |
Ízletes tőkegomba |
120 |
Ördögszekérgomba |
121 |
Csoportos pereszke |
122 |
Hortobágyi csiperke |
122 |
Egyéb gombafajok |
125 |
Betegségek, kártevők és az ellenük való védekezés |
126 |
A kétspórás csiperke betegségei |
126 |
Vírusok |
126 |
Baktériumok |
127 |
Gyomgombák, versengő penészek |
128 |
A termőtesten élősködő parazita gombák |
135 |
Nem fertőző betegségek |
137 |
A kétspórás csiperke kártevői |
138 |
Fonálférgek |
138 |
Ugróvillás rovarok |
139 |
Kétszárnyú rovarok (legyek, szúnyogok) |
140 |
Pókszabásúak |
143 |
Meztelen csigák |
145 |
A kétspórás csiperke növényvédelmi tecnológiája |
145 |
A fertőtlenítő és növényvédő szerek használata |
145 |
Helyiségfertőtlenítés |
146 |
Kazalkezelések forgatások után |
147 |
Csírázás utáni rovarölő szeres kezelés |
147 |
A takaróanyag fertőtlenítése |
148 |
Takarás utáni gombaölő szeres kezelések |
148 |
A későbbi öntözések |
148 |
Termésidő alatti rovarölő szeres kezelések |
149 |
Meztelen csigák elleni védekezés |
149 |
Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése, belépők |
150 |
Higiénia |
150 |
A laskagomba betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés |
151 |
A laskagomba betegségei |
151 |
A laskagomba kártevői |
154 |
Vegyszeres növényvédelmi technológia |
155 |
Higiénia |
156 |
Egyéb gombák növényvédelme |
157 |
Hogyan készíthetünk gombacsírát? |
158 |
Gombaismeret |
158 |
A csírakészítés rövid összefoglalása |
158 |
Gombatenyészet készítése kémcsőben |
159 |
Köztes vivőanyag készítése |
166 |
Csírakészítés |
169 |
A csíra megtöbbszörözése |
172 |
A gombák felhasználása |
174 |
A friss gomba felhasználása |
174 |
Gyorsfagyasztás (mélyhűtés) |
175 |
Szárítás |
175 |
Ecetes gomba |
176 |
Natúrgomba |
177 |
Tartósítás sóval |
178 |
Üzemi tartósítás |
179 |
Felhasznált irodalom |
181 |