Előszó |
5 |
A gombák helye az élővilágban |
7 |
A gombák rendszere és szaporodása |
10 |
A gombák a táplálkozásban |
18 |
A gombatermesztés helyzete és kilátásai |
20 |
A gombák táplálkozása |
23 |
A táptalaj előkészítésének módjai |
27 |
Az aljzat átszövése és takarása |
29 |
A termőtestek képződésének környezeti feltételei |
30 |
A termesztés feltételei |
33 |
Alapanyagok |
34 |
Termesztőberendezések |
36 |
Szaporítóanyag (gombacsíra) |
40 |
Komposztált alapanyagokon termeszthető gombák |
42 |
Kétspórás csiperke vagy sampinyon (Agaricus bisporus) |
42 |
Termesztőberendezések és használatuk |
45 |
A hagyományos termesztési alapanyag (lótrágya) komposztálása |
52 |
Egyéb trágyák; a szintetikus komposzt és előkészítése |
58 |
A hőkezelésről |
60 |
Ágyazás, ágyak |
63 |
Csírázás |
64 |
Átszövés |
66 |
Takaróanyag, takarás |
67 |
Takarástól a micélium megjelenéséig (lappangás) |
70 |
A micélium megjelenése a takaróanyag felszínén (kifutás) |
71 |
Termésidő |
72 |
Ízletes vagy bocskoros csiperke (Agaricus bitorquis) |
85 |
Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) |
87 |
Hőkezelt alapanyagokon termeszthető gombák |
89 |
Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) |
90 |
Termesztőberendezések és használatuk |
91 |
Alapanyagok és előkészítésük |
97 |
Hőkezelés |
99 |
Csírázás |
101 |
Átszövés (hajtatás) |
104 |
Termőre fordítás |
105 |
Termésidő |
106 |
A floridai laskagomba (Pleurotus florida) és a hibrid fajták (P. ostreautsxP. florida) |
110 |
Erestönkű laskagomba (Pleurotus cornucopiae) |
112 |
Ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii) |
113 |
Egyéb laskafajok |
114 |
Hortobágyi csiperke (Agaricus macrosporoides) |
114 |
Hőkezelt alapanyagokon feltehetően termeszthető gombák |
116 |
Közvetlenül felhasználható alapanyagokon termeszthető gombák |
118 |
Óriás harmatgomba (Stropharia rugosoannulata) |
118 |
Termesztőberendezések |
120 |
A telepítés időpontja |
122 |
Alapanyagok és előkészítésük |
122 |
Ágyazás, csírázás |
123 |
Takarás, lappangás |
125 |
Termésidő |
127 |
A bocskorosgomba (Volvariella volvacea) termesztése |
129 |
Lila pereszke (Lepista nuda) |
132 |
A késői és a floridai laskagomba (Pleurotus ostreatus, P. florida) termesztése kukoricacsutkán, szalmán |
134 |
Késői laskagomba (Pleutorus ostreatus) termesztése faanyagon |
136 |
Ízletes tőkegomba (Kuehneromyces mutabilis) termesztése faanyagon |
143 |
Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) termesztése faanyagon |
144 |
Téli fülőke (Flammulina velutipes) |
145 |
Shii-ta-ke (Lentinus edodes) termesztése faanyagon |
147 |
Sterilizált alapanyagokon termeszhető gombák |
149 |
Kevésbé jelentős gombafajok |
152 |
Növényvédelem |
155 |
A kétspórás csiperke betegségei |
157 |
Vírusok |
157 |
Baktériumok |
158 |
Gyomgombák, versengő gombák |
159 |
Élősködő, parazita gombák |
164 |
Nem fertőző betegségek |
166 |
A kétspórás csiperke kártevői |
168 |
Fonálférgek |
168 |
Rovarok |
169 |
Pókszabásúak |
172 |
Egyéb kártevők |
173 |
A laskagomba károsítói |
173 |
A harmatgomba károsítói |
174 |
A fertőtlenítő- és növényvédő szerek használata |
175 |
A kétspórás csiperke vegyszeres növényvédelmi technológiája |
176 |
Termesztőhelyiségek, -berendezések fertőtlenítése |
176 |
Takaróanyag fertőtlenítése |
178 |
Kazalkezelések forgatások után |
178 |
Ágyazás, illetve csírázás utáni rovarölőszeres kezelés |
179 |
Takarás utáni gombaölőszeres kezelés |
179 |
Termésidő alatti gombaölőszeres kezelések |
180 |
Termésidő alatti rovarölőszeres kezelések |
180 |
Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése |
181 |
Az ízletes csiperke növényvédelme |
181 |
A késői laskagomba védeleme |
182 |
A harmatgomba védelme |
183 |
Hogyan készíthetünk gombacsírát? |
184 |
Tiszta tenyészetek készítése |
187 |
A gomba ismerete, begyűjtése |
187 |
Táptalajkészítés |
189 |
Oltás, tenyészetek fenntartása |
192 |
Köztes vívőanyag előállítása |
197 |
A csíra vivőanyag és annak beoltása |
199 |
Sterilizálás autoklávban |
200 |
Az autokláv működése és használata |
201 |
A szaporítóanyag megháromszorozása |
204 |
A gombák felhasználása |
206 |
Receptek |
207 |
Levesek |
207 |
Önálló ételek |
208 |
Gombás húsételek |
212 |
Feltételek |
213 |
Szendvicsek |
215 |
Saláták |
216 |
Felhasznált irodalom |
218 |