Bevezető |
5 |
Az őszibarack-termesztés helyzete és perspektívája |
17 |
Az őszibarack növénytani leírása |
33 |
Az őszibarack-ültetvény létesítésének szempontjai |
36 |
A termesztés irányai |
36 |
A modern őszibarack-termelés fajtakövetelményei |
37 |
A végtermék által meghatározott termesztéstechnológia követelményének áttekintése |
39 |
Telepíthető őszibarackfajták (Faluba Zoltán) |
39 |
A telepítés feltételei |
50 |
Termesztésre alkalmas terület |
50 |
Az őszibarack éghajlati igénye |
51 |
Az őszibarack talajigénye |
56 |
Az őszibarack alanyai |
57 |
A faalak és a koronaforma megválasztása |
60 |
Az őszibarackos telepítési rendszerei |
61 |
Telepítés |
66 |
A terület előkészítése és az ültetés |
66 |
Telkesítés |
66 |
Alaptrágyázás |
67 |
Forgatás |
68 |
Kitűzés |
70 |
Ültetés |
71 |
Talajárnyékolás |
75 |
Az üzem berendezése |
76 |
Táblák, kertek |
76 |
Utak |
77 |
Vízellátás |
79 |
Az üzem épületei |
80 |
Gépek és berendezések |
81 |
Az őszibarackfák éves biológiai ciklusa |
84 |
A fenológiai fázisok mint élettani és technológiai szakaszok |
88 |
Lombhullástól rügyfakadásig terjedő szakasz |
88 |
Rügyfakadástól teljes virágzásig terjedő szakasz |
|
Virágzástól a növekedés első fázisa végéig |
91 |
A hajtásnövekedés első fázisának végétől a termésérésig, illetve a lombhullásig terjedő szakasz |
94 |
A virágrügy-differenciálódás időpontja és a virágkezdemény fejlődése (Bubán Tamás és Zeller, Ottilie) |
97 |
A termelési folyamatok irányítása és ellenőrzése |
108 |
Az őszibarackfa mint kibernetikai rendszer |
108 |
Az őszibarack-termelés folyamatainak információs rendszere |
114 |
A metszés |
118 |
A metszés indokai |
119 |
Az őszibarackfa részei - a metszés alapfogalmai |
121 |
Törzs |
121 |
Korona |
121 |
Vázágak |
122 |
Elágazások |
124 |
Termőgallyazat |
125 |
A letermett vessző vagy kétéves rész |
126 |
Hároméves gally |
129 |
Négyéves gally |
129 |
Éves vesszők |
131 |
Az éves vesszők osztályozása |
131 |
Az őszibarackfa rügyei |
134 |
A vesszők hosszanti szakaszai |
135 |
A vesszők értékrendjének kialakulása |
144 |
A csúcsrügy szerepe |
146 |
A metszéssel kapcsolatos elvi megfontolások |
147 |
A metszés időpontja |
147 |
Metszési reakciók |
148 |
A metszés eltérő hatása az őszibarackfa egyes életkori szakaszaiban |
149 |
A metszés által a fát ért veszteségek |
151 |
A metszés néhány jellemző hatása |
153 |
A metszés erőssége |
155 |
A koronaalakító metszés szabályai |
162 |
A katlan alakú korona jellemzése |
162 |
A katlan alakú korona kialakítása |
163 |
Az egyéves őszibarackfák metszése |
164 |
A kétéves őszibarackfák metszése |
165 |
A hároméves őszibarackfák metszése |
170 |
A négyéves őszibarackfák metszése |
173 |
Zárt felületű korona |
173 |
Sudaras korona |
175 |
Termőkaros orsó |
175 |
Palmetta sövény |
176 |
A termő fák metszésének szabályai |
179 |
Metszési rendszerek |
179 |
A hajtásnövekedés szabályozása metszéssel |
183 |
A terméshozam szabályozása metszéssel |
184 |
A gyümölcs minőségének szabályozása metszéssel |
185 |
A metszés tervezése |
187 |
A metszés több évre szóló hatása |
191 |
A termő őszibarackfák metszési szabályainak gyakorlati összefoglalása |
193 |
Ifjítás |
196 |
Átoltás |
197 |
A metszés gépesítése |
198 |
A metszés kapcsolata az egyéb termesztési beavatkozásokkal |
198 |
Zöldmetszés |
199 |
Elméleti alapjai |
199 |
A zöldmetszés gyakorlata |
202 |
Hajtásválogatás |
202 |
Hajtás-visszacsípés |
203 |
Nyári hajtásritkítás |
203 |
Nyár végi zöldmetszés |
203 |
Gyümölcsritkítás |
205 |
Szükségességének megítélése |
206 |
Kiviteli lehetőségei |
207 |
Időpontja |
208 |
Mértékének megállapítása |
210 |
Tervezése |
213 |
A vegyszeres termésszabályozás lehetőségei (Bubán Tamás) |
216 |
A vegyszeres gyümölcsritkítás lehetőségei |
218 |
A virágrügy képződését befolyásoló vegyszerek |
226 |
Szempontok a vegyszeres termésszabályozás kivitelezéséhez |
229 |
Trágyázás és talajművelés |
230 |
Az őszibarackfák által a talajból kivont tápanyagok |
230 |
A főbb tápelemek szerepe |
231 |
A nitrogén hatása a terméshozamra |
231 |
A nitrogén hatása a vegetatív tevékenységre |
232 |
A foszfor hatása a terméshozamra |
233 |
A foszfor hatása a vegetatív tevékenységre |
233 |
A kálium hatása a terméshozamra |
234 |
A kálium hatása a vegetatív tevékenységre |
234 |
A főbb tápelemek hatása a gyümölcs minőségére |
234 |
A tápelemek hatása az egyes fenofázisokra, különös tekintettel az érési időre |
235 |
A tápanyagellátás szerepe a fagyellenállóság kialakításában |
236 |
Néhány egyéb tápelem szerepe |
237 |
Magnézium |
237 |
Vas |
238 |
Mangán |
238 |
Bór |
239 |
Cink |
239 |
A tápanyagellátás hatékonyságát befolyásoló tényezők |
247 |
A talaj szerepe az őszibarack tápanyagellátásában |
247 |
A talajszerkezet és a tápanyagellátás |
250 |
A szervesanyag szerepe |
251 |
A talaj kémhatásának és mészállapotának szerepe |
253 |
Az őszibarack gyökérrendszere |
254 |
A főbb tápelemekkel való ellátottság megítélése |
258 |
A talaj tápanyagkészletének vizsgálata |
258 |
A fák teljesítményének és kondíciójának folyamatos ellenőrzése |
260 |
Levél és egyéb szervek analízise |
260 |
Szempontok a levélanalízis értékeléséhez |
263 |
A talaj és a levél nitrogénszintjének összefüggései, a változások szezonális és napi menete |
263 |
A trágyázás időpontjának hatása a növényi szövetek nitrogénszintjére |
264 |
A talaj és a levél káliumszintjének összefüggései |
265 |
A levélanalízis értékeinek alakulása a növekedés és a termés függvényében |
266 |
A főbb tápelemek kölcsönhatása és tükröződésük a levélanalízis értékeiben |
266 |
Következtetés a levélanalízisből a várható termésre |
266 |
A trágyázás technológiája |
267 |
A telepítés előtti trágyázás |
267 |
Ültetvények trágyázása |
269 |
Szempontok a hatóanyag-hordozók megválasztásához |
271 |
A főbb tápelemek kijuttatásának időpontja |
272 |
A trágyaszerek elosztása és talajba juttatása |
273 |
Az őszibarack talajművelési rendszere |
275 |
A talajszerkezet javítása |
276 |
A műtrágyák bemunkálása |
277 |
A szervesanyag növelése |
277 |
A gyomirtás |
279 |
Az őszibarack vízgazdálkodása és az öntözés |
282 |
A vízgazdálkodás főbb kérdései |
282 |
A transzspiráció |
282 |
Az őszibarack vízforgalmának napi és évi menete |
283 |
Az őszibarack vízigénye |
285 |
A vízforgalom szabályozásának lehetőségei |
287 |
A vízgazdálkodás talajtani vonatkozásai |
288 |
Az őszibarack öntözése |
291 |
Az öntözés eredményessége |
291 |
Az öntözés idejének megválasztása |
292 |
Az őszibarack öntözésének céljai |
293 |
Az őszibarack öntözésének módszerei |
294 |
Növényvédelem (Varga István) |
297 |
Szerepe a termesztéstechnológiában |
297 |
Az őszibarack leggyakoribb betegségei |
298 |
Őszibarack-levélfodrosodás |
298 |
Őszibarack-lisztharmat |
301 |
Levéllyukasztó-betegség |
302 |
Monília |
304 |
Ólomfényűség |
305 |
Vírusok |
305 |
Mézgásodás |
307 |
Baktériumos elhalás |
308 |
Fertőző hervadás |
308 |
Állati kártevők |
309 |
Barackmoly |
309 |
Keleti gyümölcsmoly |
311 |
Pókhálós barackdarázs |
313 |
Fölközi-tengeri gyümölcslégy |
314 |
Levél ormányos-bogarak |
314 |
Fekete őszibarack-levéltetű |
315 |
Zöld őszibarack-levéltetű |
316 |
Hamvas őszibarack-levéltetű |
316 |
Kaliforniai pajzstetű |
317 |
Takácsatkák |
318 |
Kéregmoly |
319 |
A károsító szervezetek előrejelzése |
320 |
Gombabetegségek előrejelzése |
320 |
Rovarkártevők előrejelzése |
321 |
Szempontok az őszibarack növényvédelmi technológiájának kidolgozásához |
323 |
A permetezés alapvető műszaki és szakmai követelményei |
331 |
Permetezési módszerek az őszibarackosokban |
333 |
Permetezőgépek |
334 |
Őszibarackosok növényvédelmi programja |
336 |
Az őszibarack gyakoribb károsítóinak határozó kulcsa |
344 |
A gyökér, gyökérnyak károsodása |
344 |
A törzs, ág, vessző károsodása |
345 |
A rügy, bimbó, virág károsodása |
350 |
A hajtás, levél károsodása |
351 |
A termés károsodása |
357 |
Betakarítás |
360 |
A gyümölcs fejlődése és érése |
360 |
A szedési érettség meghatározása |
362 |
Az érés időpontjának előrejelzése |
364 |
A szedési érettség objektív meghatározásának módjai |
369 |
Termésbecslés |
370 |
Az őszibarack szüretelése |
371 |
A szüret menete |
371 |
A szedés gyakorlata |
374 |
Őszibarack-manipulálás |
376 |
Az őszibarack áruminőségének meghatározása |
376 |
Kézi és gépi manipulálás |
380 |
Minőség szerinti válogatás |
382 |
Nagyság szerinti osztályozás |
383 |
Csomagolás |
385 |
Szállítás és tárolás |
392 |
Szállítás |
392 |
Tárolás |
393 |
A jövedelmezőség kérdései |
397 |
A termelés költségei |
398 |
A nagy terméshozam konstans feltételei |
403 |
Értékesítési árbevétel |
403 |
A jövedelmezőség alsó határa |
407 |
Felhasznált és ajánlott irodalom |
409 |
Felhasznált irodalom a Növényvédelem c. részhez |
417 |
Felhasznált irodalom a virágrügy-differenciálódásról és a vegyszeres termésszabályozásról szóló fejezethez |
418 |