Előszó |
3 |
Vadon termő hasznos növények |
5 |
Vadon termő gyümölcsök |
8 |
Erdei gyümölcsök gyűjtése és konyhai felhasználása |
9 |
Vadalma |
9 |
Vadalmaszörp |
10 |
Fekete áfonya |
10 |
Aszalt áfonya |
11 |
Áfonyabefőtt |
11 |
Áfonyabefőtt, citromos ízű |
12 |
Áfonyabefőtt rummal |
12 |
Áfonya borban |
12 |
Áfonyadzsem |
12 |
Áfonyaíz |
13 |
Áfonyakocsonya |
13 |
Áfonyalekvár orosz módra |
13 |
Áfonyalekvár rummal |
14 |
Áfonyaleves |
14 |
Áfonyalikőr készítése |
14 |
Áfonya nyersen |
15 |
Áfonya saját levében |
15 |
Áfonyaszörp |
15 |
Áfonya üdítőital |
16 |
Rumos áfonyakocsonya |
16 |
Berkenye |
17 |
Berkenyebefőtt rummal |
17 |
Bereknyedzsem |
17 |
Berkenyeíz |
18 |
Berkenyekocsonya |
18 |
Berkenyelé natúran |
18 |
Berkenye nyersen |
18 |
Berkenyeszörp |
19 |
Berkenye üdítőital |
19 |
Birs, birsalma |
19 |
Birsbefőtt |
20 |
Birsdzsem |
20 |
Birs konyakkal és vaníliával |
20 |
Birslekvár |
21 |
Fekete bodza |
21 |
Aszalt fekete bodza |
22 |
Aszalt fekete bodzából tea |
22 |
Bodazabefőtt |
22 |
Bodzából turmixital |
23 |
Bodzakocsonya |
23 |
Bodzalé készítése |
23 |
Bodzalekvár |
23 |
Bodzalikőr |
24 |
Csipkebogyó |
24 |
Aszalt csipkebogyó |
25 |
Csipkebogyóbefőtt |
25 |
Csipkebogyóíz |
26 |
Csipkebogyólekvár |
26 |
Csipkebogyólikőr |
27 |
Csipkebogyómártás |
27 |
Földieper |
27 |
Eperbefőtt |
28 |
Eperbólé |
28 |
Eper cukorban |
29 |
Eperdzsem |
29 |
Eperfelfújt |
29 |
Eperhűsítő |
30 |
Eperíz |
30 |
Eperleves |
30 |
Eper rumban |
31 |
Epersaláta |
31 |
Eperszörp |
31 |
Saját levében tartósított erdei eper |
32 |
Galagonya |
33 |
Galgonya tartósítása |
33 |
Kökény |
33 |
Kökénybefőtt |
34 |
Kökénykocsonya |
35 |
Kökénylikőr |
35 |
Vadkörte |
35 |
Vadkörteszörp |
36 |
Málna |
36 |
Málnadzsem |
37 |
Málnalekvár |
37 |
Málnaparfé |
37 |
Málnaszörp |
37 |
Málnaszörp citromosan |
38 |
Naspolya |
38 |
Naspolyabefőtt |
38 |
Naspolya rummal |
39 |
Rebarbara |
39 |
Rebarbarabefőtt |
39 |
Rebarbara cukorban |
40 |
Rebarbaraíz |
40 |
Rebarbaraíz málnával |
40 |
Fekete ribizli |
40 |
Ribiszke cukorban |
41 |
Ribiszkedzsem |
41 |
Ribiszkelekvár |
42 |
Ribiszke saját levében |
42 |
Ribiszkeszörp |
42 |
Som |
42 |
Sombefőtt |
43 |
Somkocsonya |
43 |
Somlekvár |
43 |
Somszörp |
44 |
Szamóca |
44 |
Erdeiszamóca-befőtt |
44 |
Erdeiszamóca-bólé |
45 |
Hideg szamócaleves |
45 |
Szamócadzsem |
45 |
Szamócakocsonya |
46 |
Szamócalekvár |
46 |
Szamóca tejszínhabbal |
47 |
Szamócás narancssaláta |
47 |
Szeder |
47 |
Szederdzsem |
48 |
Szederlekvár |
48 |
Szederszörp |
49 |
Erdei szeder |
49 |
Erdeiszeder-befőtt |
50 |
Erdeiszeder cukorban |
50 |
Erdeiszeder-dzsem |
51 |
Erdeiszeder-ecet készítése |
51 |
Erdeiszeder-lekvár |
51 |
Erdeiszeder-lé |
51 |
Erdeiszeder-likőr |
52 |
Erdeiszerder-szörp |
52 |
Kocsonya vegyes erdei gyümölcsből |
52 |
Dió |
53 |
Zöld dió tartósítása |
53 |
Vaníliás tartósítás |
53 |
Zöld dió mézben |
54 |
Zöld dió rumban |
54 |
Cseresznye |
55 |
Cseresznyebefőtt |
55 |
Cseresznyeleves |
55 |
Cseresznyés saláta |
56 |
Kimagozott cseresznye eltevése |
56 |
Meggy |
56 |
Kimagozott meggy eltevése |
56 |
Meggybefőtt |
56 |
Meggylikőr |
57 |
Meggyszörp |
57 |
A vadon termő gyümölcsök tartósítása |
58 |
Erdei gyümölcsök tartósítása cukor felhasználása nélkül |
60 |
Befőtt készítése |
60 |
Gyümölcsbefőzés rum hozzáadásával |
60 |
Cukor nélküli gyümölcslé |
61 |
Lekvár vagy dzsem készítése erdei gyümölcsből |
61 |
Erdei méz |
61 |
Mézes almasaláta |
62 |
Mézes almaszörp |
62 |
Mézes csipkelimonádé |
62 |
Mézescsók |
63 |
Mézes csokoládé |
63 |
Mézeskalács |
64 |
Mézes narancssaláta |
64 |
Mézes narancstej |
65 |
Mézes tej |
65 |
Meleg mézes tej |
65 |
Hideg mézes tej |
65 |
Mézecet |
65 |
Mézmártás |
66 |
Vadon termő fűszer- és teanövények |
67 |
A gyógyteák és -főzelék elkészítése |
68 |
A természet ajándékai |
70 |
Akác |
70 |
Hársfafélék |
71 |
Búzavirág |
72 |
Gyermekláncfű |
72 |
Fehér mályva |
73 |
Fehér üröm |
73 |
Kamilla |
74 |
Kankalin |
74 |
Katángkóró |
75 |
Vadkomló |
75 |
Mezei kakukkfű |
73 |
Vasfű |
76 |
Szarkaláb |
77 |
Martilapu |
77 |
Pemetefű |
78 |
Papsajt |
78 |
Boróka |
79 |
Cickafarkfű |
79 |
Apróbojtorján |
80 |
Csalán |
80 |
Libapimpó |
81 |
Ökörfarkkóró |
81 |
Zsurló |
82 |
Útifű |
82 |
Tüdőfű |
83 |
Veronikafű |
83 |
Vérfű |
84 |
Mecsekifű |
84 |
Citromfű |
85 |
Palástfű |
85 |
Szurokfű |
85 |
Vadárvácska |
86 |
Homoki szalmagyopár |
86 |
Pásztortáska |
87 |
Tölgyfa |
87 |
Kocsányos tölgy |
87 |
Kocsánytalan tölgy |
87 |
Tárkony |
88 |
Borsikafű |
88 |
Bazsalikom |
89 |
Kömény |
89 |
Angelika |
90 |
Kapor |
90 |
Ánizs |
91 |
Koriander |
91 |
Lestyán |
92 |
Borsmenta |
92 |
Izsóp |
92 |
Fekete üröm |
93 |
Sáfrányos szeklice |
93 |
Torma |
94 |
Kerti zsázsa |
94 |
Vöröshagyma |
94 |
Fokhagyma |
95 |
Gyógy- és fűszernövények felhasználásával készített likőrök, pálinkák |
96 |
Benedictiner |
96 |
Borsmenta likőr |
96 |
Angolkeserű |
96 |
Gyomorkeserű |
97 |
Ágyaspálinka |
97 |
Vadon termő gombafélék |
99 |
Az étkezésre alkalmas gombák felismerése, gyűjtése és hasznosítása |
99 |
Lila pereszke |
100 |
Fenyőpereszke |
100 |
Tejpereszke |
101 |
Akácpereszke |
101 |
Csoportos pereszke |
101 |
Kékhátú galambgomba |
102 |
Dióízű galambgomba |
102 |
Ízletes nagy galambgomba |
103 |
Szürke tölcsérgomba |
103 |
Óriás tölcsérgomba |
104 |
Trombitagomba |
104 |
Vörösbarna fülőke |
105 |
Gyapjas tintagomba |
105 |
Sárga gerebengomba |
106 |
Barna gyűrűstinüóru |
106 |
Fenyőtinóru |
107 |
Sárga korallgomba |
107 |
Csengettyűgomba |
108 |
Ízletes tőkegomba |
109 |
Erdőszéli csiperke |
109 |
Ízletes csiperke |
110 |
Kerti csiperke |
110 |
Tarlógomba |
111 |
Tavaszi rétgomba |
111 |
Ízletes vargánya |
112 |
Királyvargánya |
112 |
Kucsmagomba |
113 |
Császárgomba |
113 |
Nagy őzlábgomba |
114 |
Gyűrűs tuskógomba |
115 |
Sárga rókagomba |
115 |
Májusi pereszke |
116 |
Erdei szegfűgomba |
117 |
Mezei szegfűgomba |
117 |
Érdenyelű tinóru |
118 |
Késő laskagomba |
118 |
Rózsás korallgomba |
119 |
Bimbós pöfeteg |
119 |
Szürke pöfeteg |
120 |
Ördögszekérgomba |
120 |
Téli fülőke |
121 |
Keserűgomba |
121 |
Kenyérgomba |
122 |
Pisztricgomba |
122 |
Fodros káposztagomba |
123 |
Sárga gévagomba |
123 |
Zöld ánizsgomba |
124 |
A gomba mint népélelmezési anyag |
125 |
A gombák tápanyagösszetétele |
126 |
A gombák fehérjéi |
127 |
A gombák és zsírok |
128 |
A gombák szénhidrátjai |
128 |
A gombák vitaminjai |
128 |
A gombák ásványi anyagai |
130 |
Az ehető és mérgező gombák megkülönböztetése |
134 |
Téves nézetek a mérgező gombákról |
136 |
Mit kell tenni gombamérgezés megelőzése érdekében |
137 |
Gombaételekhez használt fűszerfélék és élelmiszerek |
138 |
Fűszerek |
138 |
Paprika és bors |
138 |
Egyéb fűszerfélék |
139 |
Petrezselyemőrlemény |
140 |
Kaporőlemény |
140 |
Tárkonyőrlemény |
140 |
Tárkonyőrlemény |
140 |
Szurokfűőrlemény |
140 |
Borsikafű-őrlemény |
140 |
Köménymagőrlemény |
140 |
Babérlevél |
141 |
Majoránna |
141 |
Szerecsendió |
141 |
Koriandermag |
141 |
Gyömbér |
141 |
Mustár |
141 |
Kapri |
142 |
Sáfrány |
142 |
Kakukkfű |
142 |
Bazsalikom, rozmaring |
142 |
Ecet mint ételízesítő |
142 |
Tárkonyecet készítése |
143 |
Fűszeres ecet |
143 |
Illatosított ecet |
143 |
Málnaecet |
143 |
Zöldségfélék, gyökérnövények |
144 |
Vöröshagyma |
144 |
Fokhagyma |
144 |
Petrezselyem |
145 |
Sárgarépa |
145 |
Zellerzöld |
145 |
Gombaliszt |
145 |
Gombaízesítő |
146 |
Saláta- és zöldségfélék |
146 |
Gomba a konyhán |
147 |
A gomba tárolása |
148 |
A gomba tisztítása |
149 |
A gomba osztályozása, darabolása |
149 |
A gomba tartósítása házilag |
150 |
A gomba szárítása |
150 |
A gomba nedves tartósítása |
151 |
A gomba sós tartósítása |
151 |
A gomba köménymagos tartósítása |
152 |
A gomba tartósítása zsírban |
152 |
A gomba olajos tartósítása |
153 |
A gomba tartósítása hagymával, zsírban |
153 |
A gomba rövid időre történő tartósítása |
153 |
A gomba fagyasztása |
154 |
A gomba ecetes tartósítása |
154 |
A gombaliszt készítése |
154 |
Hasznos tanácsok a gombaételek készítéséhez |
155 |
Gomba felhasználásával készült ételek |
156 |
Levesek, raguk, mártások |
156 |
Barna gombamártás |
156 |
Erdeigomba-leves |
156 |
Fehér gombamártás |
157 |
Gombabecsinált |
157 |
Gombakrém |
158 |
Gombakrémmártás |
158 |
Gombaleves |
158 |
Gomaleves áttörve |
159 |
Gombamártás |
159 |
Gombaragu |
161 |
Gombás sertésragu |
161 |
Gombás velőleves |
161 |
Kucsmagombaleves |
162 |
Gombával készült tojásételek |
162 |
Gomba tojással |
162 |
Gombás omlett |
163 |
Gombás rántotta |
163 |
Gombás rántott tojás |
164 |
Gombás tejfölös tojás |
164 |
Gombával töltött tojás |
165 |
Kucsmagomba tükörtojással |
165 |
Tejfeles gomba tükörtojással |
165 |
Tojással töltött gomba |
166 |
Gombával készült halételek |
166 |
Békacomb gombával |
166 |
Csiperkegombás süllő |
166 |
Gombás fogas vagy süllő |
167 |
Gombás főtt ponty |
167 |
Gombás töltött angolna |
167 |
Gombával készült vadhúsok |
168 |
Gombás fácánsült |
168 |
Gombás nyúl |
168 |
Gombás tokány vaddisznóból |
169 |
Szarvasgerinc gombával |
169 |
Szarvasszelet gombával |
170 |
Szarvasgerinc kucsmagombával |
171 |
Vaddisznókaraj gombával |
171 |
Vaddisznószeletek gombával |
172 |
Vaddisznószeletkék gombával |
173 |
Vaddisznóvese gombával |
173 |
Gombás húsételek |
173 |
Bélszínszelet Langtry módra |
173 |
Bélszínszelet Maison d'or módra |
174 |
Bélszínszelet Napóleon módra |
174 |
Bélszínszelet Rossini módra |
174 |
Borjúborda gombakrémmel |
174 |
Borjúborda vadász módra |
175 |
Gombás bárányeleje |
175 |
Gombás báránygerinc sütve |
176 |
Gombás borjúborda szalonnával |
176 |
Gombás borjúcsülök |
177 |
Gombás csirke |
177 |
Gombás borjúszeletek |
178 |
Gombás felsálszelet |
178 |
Gombás libamájpuding |
179 |
Gombás marhatokány |
179 |
Gombás ököruszály |
180 |
Gombás pirított csirke |
181 |
Gombás pulykasült |
181 |
Gombás rakott hús |
182 |
Gombás rizzsel töltött borjúszegy |
182 |
Gombás rizzsel töltött liba |
183 |
Gombás rostélyos |
183 |
Gombás sertésnyelv |
184 |
Gombás szalonnás sertésborda |
184 |
Gombás szűzpecsenye vörösborral |
185 |
Gombás tokány |
185 |
Gombás töltött karaj |
185 |
Gombás vesevelő |
186 |
Gombával készült frissen sült bélszínszelet |
186 |
Gombával töltött borjúborda |
187 |
Gombával töltött galambpecsenye |
187 |
Gombával töltött rostélyos |
188 |
Gombával töltött sonka |
188 |
Libamájkrémmel töltött gomba |
189 |
Párolt galamb gombával |
189 |
Mártások gombás ételekhez |
190 |
Barnamártás |
190 |
Róbert-mártás |
190 |
Burgundimártás |
191 |
Céklamártás |
191 |
Hagymamártás |
191 |
Kapormártás |
192 |
Madeiramártás |
192 |
Majonéz |
192 |
Olaszmártás |
193 |
Paradicsommártás |
193 |
Ramoulade-mártás |
194 |
Ribiszkemártás |
194 |
Sóskamártás |
194 |
Tartármártás |
195 |
Tormamártás ecettel |
195 |
Tormamártás tejföllel |
195 |
Zsemlemártás |
196 |
Levesbetétek |
196 |
Grízgaluska |
196 |
Gyúrt levestészta |
197 |
Lúdgégenyak tészta |
197 |
Szarvasvelős gombóc |
197 |
Tojáshabgaluska |
197 |
Vaddisznóvelős gombóc |
197 |
Tojáshabgaluska |
197 |
Vaddisznóvelős gombóc |
198 |
Vadmájgombóc |
198 |
Vajasgaluska |
198 |
Köretek, saláták gombás ételekhez |
199 |
Burgonyagombóc |
199 |
Burgonyapüré |
199 |
Burgonyasaláta |
200 |
Céklasaláta |
200 |
Ecetes torma |
200 |
Fejes saláta |
201 |
Francia körítés |
201 |
Franciasaláta |
202 |
Galuska |
202 |
Hasábburgonya |
202 |
Kelkáposzta-főzelék |
203 |
Lecsó |
203 |
Lencsefőzelék |
204 |
Paprikasaláta |
204 |
Paradicsomos káposzta |
204 |
Paradicsomsaláta |
205 |
Párolt káposzta |
205 |
Párolt rizs |
205 |
Pirított tarhonya |
206 |
Sárgaborsópüré |
206 |
Szalmaburgonya |
207 |
Téli gombasaláta |
207 |
Uborkasaláta |
208 |
Vaddisznósonka-gombóc |
208 |
Vaddisznótüdő-gombóc |
208 |
Vaddisznótüdő-táska |
209 |
Vadmájgombóc |
209 |
Vegyes saláta |
209 |
Zöldbab vajjal |
210 |
Zöldborsó vajjal |
210 |
Zsemlegombóc |
210 |
Édes és sós tészták gombás ételekhez |
211 |
Almás lepény |
211 |
Almás torta |
211 |
Borsos lángos |
212 |
Burgonyalángos |
212 |
Burgonyás palacsinta |
212 |
Cseresznyés rétes |
213 |
Csuszatészta |
213 |
Édes pogácsa |
213 |
Fácánhússal töltött palacsinta |
214 |
Farsangi fánk |
214 |
Farsangi szelet |
215 |
Forgácsfánk |
215 |
Gombás rétes |
216 |
Hússal töltött palacsinta |
216 |
Káposztás csusza |
217 |
Káposztás palacsinta |
217 |
Káposztás rétes |
218 |
Lángos kolozsváriasan |
218 |
Lángos virslivel |
218 |
Mazsolás palacsinta |
219 |
Palacsintatészta |
219 |
Pozsonyi kifli |
219 |
Rákkal töltött palacsinta |
220 |
Rétestészta |
220 |
Sonkás palacsinta |
221 |
Tepertős pogácsa |
221 |
Tiroli rétes |
221 |
Túrós csusza |
222 |
Túrós palacsinta |
222 |
Túrós pogácsa |
222 |
Túrós rétes |
223 |
Vadvelős palacsinta |
223 |
Vajas krumplis pogácsa |
223 |
Vajas pogácsa |
224 |
Zsíros pogácsa |
224 |
Irodalom |
225 |