Halételek |
|
A halakról, felhasználásuk előkészítéséről |
5 |
A harcsa tisztítása |
6 |
A csuka nyúzása |
6 |
A ponty és egyéb szálkás halak filézése |
6 |
Hideg halételek |
8 |
Hideg főtt hal |
8 |
Halmajonéz |
9 |
Halsaláta |
9 |
Halsaláta pisztrángból |
9 |
Halsaláta amurból |
10 |
Hideg fogas |
10 |
Amur hidegen |
11 |
Kocsonyázott hal I. |
11 |
Kocsonyázott hal II. |
11 |
Kocsonyázott hal III. |
12 |
Halsalátával töltött paradicsom |
12 |
Hideg kecsege |
13 |
Hideg harcsa |
13 |
Kocsonyázott süllőszeletek |
14 |
Pácolt ponty |
14 |
Halsaláta heringből |
14 |
Aszpikkészítés |
15 |
Kaviárkészítés |
15 |
A kaviár tálalása |
16 |
Kaviárral töltött tojás |
16 |
Vegyes ízelítő készítése |
16 |
Meleg halételek |
17 |
A halászléről |
17 |
Halászlé I. (pontyból) |
18 |
Halászlé II. (vegyes halból) |
18 |
Halászlé III. (alaplékészítéssel) |
19 |
Halászlé IV. (bajai módra) |
19 |
Halleves savanyúan |
20 |
Halleves szakács módra |
20 |
Halleves al-dunai módra |
20 |
Halleves paprikásan |
21 |
Halleves vörös borral |
21 |
Halleves áttörve |
22 |
Halleves busából |
22 |
Halikraleves |
23 |
Párolt hal |
23 |
Töltött hal |
23 |
Vörös boros hal |
24 |
Gombás főtt hal |
24 |
Pisztráng főzve |
24 |
Pisztráng sütve I. |
25 |
Pisztráng sütve II. |
25 |
Pisztráng alufóliában |
25 |
Pisztráng borban |
26 |
Pisztráng rántva |
26 |
Süllő főzve |
26 |
Süllő tormával |
27 |
Süllő sütve |
27 |
Süllő paprikásan |
27 |
Süllő bakonyiasan |
28 |
Süllő ásványiasan |
28 |
Süllőfilé jóasszony módra |
29 |
Süllőfilé bakonyi módra |
29 |
Rántott kecsege |
30 |
Nyárson sült kecsege |
30 |
Tepsiben sült kecsege |
30 |
Kecsege tormával |
31 |
Kecsege leves |
31 |
Kecsegepörkölt |
32 |
Kecsege paprikásan |
32 |
Fogas molnárné módra |
32 |
Fogas vajban |
33 |
Forrázott fogas |
33 |
Harcsapörkölt Kellner módra |
34 |
Harcsa rizzsel |
34 |
Harcsa kékre főzve |
34 |
Harcsa rántva |
35 |
Harcsa roston |
35 |
Harcsa paprikásan |
36 |
Harcsa párizsiasan |
36 |
Ponty vajban |
37 |
Forrázott ponty |
37 |
Tejfölös ponty |
38 |
Ponty oroszosan I. |
38 |
Ponty oroszosan II. |
38 |
Ponty rácosan |
39 |
Ponty különleges módra |
39 |
Ponty roston |
40 |
Ponty rántva |
40 |
Pörkölt ponty |
40 |
Paprikás ponty |
41 |
Ponty darnai módra |
41 |
Ponty varsói módra |
42 |
Ponty szolnokiasan |
42 |
Ponty jóasszony módra |
42 |
Ponty dorozsmaiasan |
43 |
Ponty szalonnásan |
43 |
Ponty töltve |
44 |
Ponty erdélyiesen |
44 |
Ponty zöldborsóval |
44 |
Pontyragu |
45 |
Amurpaprikás |
45 |
Amurszeletek bakonyiasan |
45 |
Halleves alföldiesen, amurból |
46 |
Amur paprikásan |
46 |
Amurral töltött paradicsom |
47 |
Amur zöldségesen |
47 |
Amur pácolva |
48 |
Amur borban |
48 |
Busa vajban |
48 |
Busa háziasszony módra |
49 |
Busapörkölt |
49 |
Busa paprikásan I. |
49 |
Busa paprikásan II. |
50 |
Savanyú halleves busából vagy amurból |
50 |
Busa rántva |
51 |
Busa köménymagosan |
51 |
Busa tejfölösen |
51 |
Busa lengyelesen |
52 |
Csuka vagdaltan |
52 |
Csuka káposztásan |
53 |
Csuka vajban |
53 |
Csuka tormásan |
54 |
Csuka erdélyiesen |
54 |
Csuka spékelve |
54 |
Csuka sütve |
55 |
Csuka rántva |
55 |
Pácolt csuka rántva |
55 |
Csukapörkölt bajaiasan |
56 |
Angolna rostélyon sütve I. |
56 |
Angolna rostélyon sütve II. |
56 |
Angolna sülve |
57 |
Angolna kirántva |
57 |
Angolna vajjal |
57 |
Angolna pácolva |
58 |
Angolna kékre főzve |
58 |
Angolna zöldséggel főzve |
59 |
Angolna füstölve |
59 |
Angolna borral |
59 |
Sült keszeg |
60 |
Keszeg rántva |
60 |
Keszeg töltve |
60 |
Kárász főzve |
61 |
Kárász pirított vajjal |
61 |
Kárász kirántva |
61 |
Kárász oroszosan |
62 |
Szálkás apró halak felhasználása |
62 |
Hering sülve |
63 |
Hering tejfölösen |
63 |
Töltött hering |
63 |
Sügér vajban |
64 |
Sügér hagymásan sülve |
64 |
Menyhal főzve |
64 |
Menyhal borban |
65 |
Lazac főzve |
65 |
Lazac párolt káposztával |
65 |
Lazacszelet borban |
66 |
Lazac erdélyiesen |
66 |
Lazac töltve |
66 |
Tonhal főzve (besózott) |
67 |
Tonhal párolva |
67 |
Tonhal rántva |
67 |
Vadételek |
|
A vadhúsokról |
69 |
A vadhúsok összetétele |
69 |
A lőtt vadak felhasználásának előkészítése |
71 |
A vadszárnyasok előkészítése |
71 |
A vadnyúl előkészítése |
72 |
Az őz, a muflon, a szarvas előkészítése |
73 |
A vaddisznó előkészítése |
74 |
A vadhúsok pihentetése, érlelése |
75 |
A vadhúsok pácolása, páclevek készítése |
75 |
A vadhúsok osztályozása |
76 |
Apróvadak osztályozása |
77 |
Vadszárnyasok |
77 |
Vadnyúl |
77 |
Nagyvadak osztályozása |
77 |
Muflon |
77 |
Őz |
77 |
Szarvas |
78 |
Vaddisznó |
78 |
A lőtt nagyvad belső részei |
78 |
A vadhúsételek elkészítésének konyhatechnikája |
79 |
Főzés |
79 |
Sütés |
80 |
Párolás |
82 |
A vadhúsételek zsiradékszükséglete |
83 |
A vadhúsételek fűszerszükséglete |
84 |
Vadszárnyasok |
85 |
Fácán |
88 |
Fácánleves Újházi módra |
88 |
Fácánleves berántva I. |
88 |
Fácánleves berántva II. |
89 |
Fácánleves különleges módra |
89 |
Fácán- vagy fogoly-erőleves (húskivonat) |
90 |
Fácánleves francia módra |
90 |
Fácánhúsleves I. |
91 |
Fácánhúsleves II. |
91 |
Fácánleves kisalföldi módra |
92 |
Fácángulyás szegediesen |
92 |
Lencseleves fácánhússal |
93 |
Fácán aszpikban |
93 |
Kocsonyázott fácánmellpüré |
94 |
Fácánpástétom |
94 |
Fácánsaláta |
95 |
Kenyérszeletek hideg sült fácánmellel |
96 |
Fácánsült I. |
96 |
Fácánsült II. |
96 |
Fácánsült III. |
97 |
Fácánropogós |
97 |
Kenyérszeletek fácánsülttel |
97 |
Fasírozott fácán |
98 |
Párolt fácán |
98 |
Fácán lecsósan |
98 |
Fácán rizzsel, bácskai módra |
99 |
Fácán mártással |
99 |
Fácánpaprikás |
100 |
Fácánpörkölt |
100 |
Fácán töltve |
101 |
Fogoly |
101 |
Fogolybecsinált-leves |
101 |
Fogolyhúsleves |
101 |
Bableves fogolyhússal |
102 |
Aszpikos fogoly |
102 |
Kenyérszeletek fogolyhúspürével |
103 |
Töltött fogoly |
103 |
Párolt fogoly |
104 |
Göngyölt fogolypecsenye |
104 |
Fogolypecsenye egyszerű módon |
104 |
Fogoly agyagban sütve |
105 |
Vadgalamb |
105 |
Vadgalambleves |
105 |
Párolt vadgalamb I. |
106 |
Párolt vadgalamb II. |
106 |
Vadgalamb sütve |
106 |
Vadgalamb rántva |
107 |
Erdei szalonka |
107 |
Szalonka vadász módra |
107 |
Szalonka párolva |
107 |
Szalonka göngyölve |
108 |
Szalonka borban |
108 |
Fenyvesmadár sülve |
109 |
Fenyvesmadár nyárson sülve |
109 |
Vadliba |
109 |
Vadliba párolva |
109 |
Vadlibamell vagdalva |
110 |
Lecsós vadliba |
110 |
Vadlibamell vadászosan |
111 |
Vadkacsa |
111 |
Vadkacsa vadas mártással |
111 |
Vadkacsa párolva |
112 |
Vadkacsa tejfölösen |
112 |
Szárcsa |
113 |
Szárcsák vadasan |
113 |
Szárcsa párolva |
113 |
Szárcsa sütve |
113 |
Császármadár - Fürj - Fenyőrigó |
114 |
Császármadár párolva |
114 |
Párolt fürj |
114 |
Párolt fenyőrigó krutonokkal |
115 |
Vadnyúl |
115 |
Nyúleleje-leves |
116 |
Nyúlgerincleves |
117 |
Nyúlpástétom I. |
117 |
Nyúlpástétom II. |
118 |
Kocsonyázott nyúl |
118 |
Nyúlsaláta |
119 |
Tűzdelt nyúl pácolva |
119 |
Nyúlpecsenye (egyszerű módra) |
119 |
Tűzdelt nyúl nyárson |
120 |
Vagdalt nyúlcomb, -gerinc I. |
120 |
Vagdalt nyúlcomb, -gerinc II. |
121 |
Nyúlgerinc sütve |
121 |
Nyúlcomb vagy -gerinc vadasan |
121 |
Nyúlpaprikás |
122 |
Rántott nyúlcomb |
122 |
Nyúlropogós |
122 |
Nyúl tejfölösen |
123 |
Nyúlpörkölt |
123 |
Hagymás vadnyúlhús |
124 |
Gombás nyúl |
124 |
Nyúl alföldiesen |
124 |
Nyúl szerb módon |
125 |
Nyúl köménymagosan |
125 |
Nyúlgerinc savanyúan |
126 |
Nyúlmáj |
126 |
Őz |
126 |
Zöldségleves őzhússal |
127 |
Paradicsomleves őzhússal |
127 |
Őzhúsos babgulyás |
128 |
Őzmájszeletek rántva |
128 |
Őzmájszeletek szalonnával |
128 |
Őzmáj vörös borban |
129 |
Sonkás őzmájszeletek |
129 |
Őzmáj vadászosan |
130 |
Szalonnás őzcomb |
130 |
Őzgerinc Valkói módra |
131 |
Őzgerinc temesváriasan |
131 |
Őzcomb debreceniesen |
132 |
Őz tejfölösen |
132 |
Őzgerinc bakonyiasan |
133 |
Őzgerinc serpenyőben |
133 |
Őzszeletek finom módra |
134 |
Őzcombból fasírozott |
134 |
Őzpecsenye |
135 |
Őzpaprikás |
135 |
Őzropogós |
135 |
Őzgerinc (-comb) vadasan |
136 |
Őzgerinc tavasziasan |
136 |
Őzmáj pirítva |
137 |
Őzcomb egybesütve |
137 |
Őzgulyás szegedi módra |
138 |
Őzpörkölt |
138 |
Muflon |
138 |
Muflongulyás vörös borral |
139 |
Muflonpörkölt |
139 |
Muflonpaprikás |
139 |
Muflongulyás |
140 |
Frissen sült muflongerinc vagy -comb |
140 |
Rántott muflongerinc |
141 |
Egybesült muflongerinc vagy -comb |
141 |
Nutria |
141 |
Nutriahús pácolása |
142 |
Nutriamáj magyarosan |
142 |
Kocsonyázott nutriapecsenye |
143 |
Nutriacomb roston |
143 |
Nutriagerinc vörös borral |
144 |
Nutria paprikásan |
144 |
Nutriapörkölt |
145 |
Szarvas |
145 |
Szarvasborjúból savanyúleves |
145 |
Velőleves szarvasborjúból |
146 |
Szarvasborjú-raguleves I. |
146 |
Szarvasborjú-raguleves II. |
147 |
Szarvasborjúleves |
147 |
Burgonyás szarvashús-krémleves |
148 |
Szarvashús-krémleves spárgával |
148 |
Szarvashúsos babgulyás |
149 |
Szarvasgulyás háziasan |
149 |
Szarvasgulyás palócosan |
150 |
Szarvasgulyás szegediesen |
150 |
Szarvasgulyás szerbesen |
151 |
Szarvasgulyás kolozsváriasan |
151 |
Kenyérszeletek hideg szarvasnyelvvel |
152 |
Orosz hússaláta szarvasborjúból |
152 |
Szarvasborjútüdő tarhonyával |
152 |
Szarvasborjútüdő savanyúan |
153 |
Szarvasborjúnyelv paradicsommártással |
153 |
Szarvasborjúvelő pirítva |
154 |
Füstölt szarvasnyelv |
154 |
Paradicsomos szarvasnyelv |
155 |
Hússalátával töltött paradicsom |
155 |
Szarvasborjúmáj-püré |
155 |
Szarvasborjúmáj zöldhái módra |
156 |
Szarvasborjúnyelv-pástétom |
156 |
Szarvaskrokett |
157 |
Erdei fatányéros |
157 |
Szarvasbeefsteak |
158 |
Szarvaspörkölt I. |
158 |
Szarvaspörkölt II. |
159 |
Szarvasborjú-paprikás |
159 |
Majorannás szarvashús |
159 |
Szarvasszelet tejfölösen |
160 |
Szarvascombból erdélyi tokány |
160 |
Szarvastokány gombával |
161 |
Debreceni tokány szarvascombból |
161 |
Szarvastokány pásztor módra |
162 |
Szarvas-vesepecsenyéből tokány (borsos) |
162 |
Szarvasbélszín-filé |
163 |
Szarvas-vesepecsenye jó módra |
163 |
Szarvas-vesepecsenye frissen sütve |
164 |
Szarvas-vesepecsenye tükörtojással |
164 |
Szarvas-vesepecsenye gombával |
165 |
Szarvas-vesepecsenye magyarosan |
165 |
Szarvas-vesepecsenye göngyölve |
166 |
Szarvas-vesepecsenye serpenyősen |
166 |
Szarvas-vesepecsenye debreceniesen |
167 |
Szarvas-vesepecsenye bácskaiasan |
167 |
Szarvas-vesepecsenye temesváriasan |
168 |
Szarvas-vesepecsenye schönbrunni módra |
168 |
Szarvaspecsenye egybesütve |
169 |
Erdei pecsenye |
169 |
Szarvasszelet gombával |
170 |
Szarvaspecsenye paprikásan |
170 |
Szarvasszelet hagymásan |
171 |
Szarvasszelet serpenyősen |
171 |
Töltött sonkás szarvascomb |
172 |
Szarvascomb párolva |
172 |
Szarvascomb szalonnával |
173 |
Töltött szarvascomb |
173 |
Szarvascomb mustárosan |
174 |
Töltött mustáros szarvascomb |
174 |
Töltött paradicsomos szarvascomb |
175 |
Szarvasgerincből vagy szarvascombból készült fasirozott hús |
176 |
Szarvascomb burgundi módra |
176 |
Szarvasgerinc hagymásan párolva |
177 |
Szarvasgerinc szalonnával |
177 |
Párolt szarvasgerinc |
178 |
Töltött szarvasgerinc |
178 |
Szarvasgerinc tüzdelve |
179 |
Szarvasgerinc göngyölve |
179 |
Szarvasgerinc gombával |
180 |
Párizsi matrózhús szarvasgerincből |
180 |
Szarvasgerincből pecsenye |
181 |
Szarvasgerinc Eszterházi módra |
181 |
Szarvasgerinc bakonyi módra |
182 |
Szarvasgerinc hortobágyiasan |
182 |
Szarvasgerinc bácskaisan |
183 |
Szarvasgerinc szegediesen |
183 |
Szarvasgerinc zöldségesen |
184 |
Szarvasgerinc töltve |
185 |
Szarvasgerinc kucsmagombával |
185 |
Szarvasgerinc vadasan |
186 |
Vaddisznó |
186 |
Erőleves vaddisznóból |
186 |
Vaddisznóvelő-leves I. |
187 |
Vaddisznóvelő-leves II. |
187 |
Sárgaborsóleves füstölt vaddisznóhússal |
188 |
Vaddisznómáj-leves |
188 |
Lencseleves füstölt vaddisznóhússal |
189 |
Burgonyaleves vaddisznóhússal |
189 |
Kelkáposztaleves füstölt vaddisznóhússal |
190 |
Szarazbab-leves vaddisznóból |
190 |
Becsinált leves vaddisznóból |
191 |
Vaddisznóleves korhely módra |
191 |
Vaddisznóleves franciásan |
192 |
Savanyú leves vaddisznóból |
192 |
Vaddisznó-orjaleves |
192 |
Sarvanyú leves vadbelsőből |
193 |
Vaddisznókolbász-leves I. |
193 |
Vaddisznókolbász-leves II. |
194 |
Vaddisznóhúsleves |
194 |
Vadmájpüréleves |
194 |
Vagdalt vadbelsőrész-leves |
195 |
Vaddisznó-tüdőgombócleves |
195 |
Káposztás vaddisznóleves |
195 |
Vadmalacleves tejfölösen |
196 |
Vaddisznóleves lengyelesen |
196 |
Füstölt vaddisznókrokett |
197 |
Bográcsgulyás vaddisznóból |
197 |
Vaddisznóhúsos babgulyás |
198 |
Székelygulyás vaddisznóból |
198 |
Aszpikfőzés szarvasborjú- vagy vaddisznócsontból |
199 |
Svéd saláta vadhússal |
199 |
Vaddisznóhús-puding |
200 |
Vadvelőkrokett |
200 |
Vaddisznókocsonya |
201 |
Vaddisznósajt |
201 |
Kenyérszeletek hideg vaddisznósülttel |
202 |
Vaddisznósonkás kenyérkocka |
202 |
Kenyérszeletek vadsüldőmájjal |
202 |
Vaddisznófejből saláta |
203 |
Főtt vaddisznóhús tormával |
203 |
Vaddisznóvese mártással |
203 |
Vadhúsos rántotta |
204 |
Vadvelőlepény |
204 |
Vadvelőből kolbász készítése |
205 |
Vaddisznómáj-pástétom I. |
205 |
Vaddisznómáj-pástétom II. |
206 |
Vadmalacmáj aszpikban |
206 |
Vadmájsaláta |
206 |
Vaddisznómájból kenőmájas |
207 |
Vaddisznómájas hurka |
208 |
Vaddisznómáj pirítva |
208 |
Vaddisznómáj zöldházi módra |
209 |
Vaddisznómáj-lepény |
209 |
Vaddisznómáj szalonnával |
209 |
Vaddisznómáj rántva |
210 |
Vadvelő aszpikban |
210 |
Vadhúsból hasé készítése |
210 |
Vaddisznóhússal töltött karalábé |
211 |
Vaddisznóhússal töltött paradicsom |
211 |
Vaddisznóhússal töltött paprika |
211 |
Töltött káposzta vaddisznóhúsból |
212 |
Vaddisznóhúsos rakott káposzta |
212 |
Rablópecsenye (nyárson sült) javorinai módra |
213 |
Töltött fasirozott vaddisznóból |
213 |
Vaddisznónyelv rántva |
214 |
Vaddisznónyelv roston sülve |
214 |
Vaddisznóvese velővel |
215 |
Vaddisznó-vesepecsenye vadászmártással |
215 |
Vaddisznó-vesepecsenyeérmék |
216 |
Vaddisznóvese mustárral |
216 |
Vaddisznóvese gombával |
216 |
Vaddisznó-vesepecsenye frissen sütve |
217 |
Vaddisznó-vesepecsenye magyarosan |
217 |
Vaddisznó-vesepecsenye paprikásan |
218 |
Vaddisznóflekken (szénen sült) |
218 |
Vaddisznósült valkói módra |
219 |
Vaddisznólábszár köményesen |
219 |
Vaddisznó paprikás szelet |
220 |
Vaddisznópörkölt - belsőrészből |
220 |
Vaddisznópörkölt |
221 |
Vaddisznótüdő rizzsel |
221 |
Rizses hús vaddisznóból orosz módra |
222 |
Borsos tokány vaddisznóból I. |
222 |
Borsos tokány vaddisznóból II. |
223 |
Hentestokány vaddisznóból |
223 |
Pásztortokány vaddisznóból |
224 |
Gombás tokány vaddisznóból |
224 |
Csikóstokány vaddisznóból |
225 |
Erdélyi tokány vaddisznóból |
225 |
Orosz tokány vaddisznóból |
226 |
Fasirozott vaddisznóból |
226 |
Vaddisznószelet frissen sütve |
227 |
Vaddisznószeletek gombával |
227 |
Vaddisznószeletkék kucsmagombával |
227 |
Matrózhús párizsiasan, vaddisznócombból |
228 |
Vaddisznószelet bakonyi módra |
228 |
Vaddisznó-vesepecsenye hálóban |
229 |
Vadmalacpecsenye ropogósan |
229 |
Vaddisznósonka-ropogós |
230 |
Vaddisznóropogós |
230 |
Rablópecsenye (nyárson sült) |
231 |
Vaddisznószelet temesváriasan |
231 |
Vaddisznószelet debreceniesen |
232 |
Vaddisznószelet szegediesen |
232 |
Vaddisznószelet burgundi módra |
233 |
Vaddisznókaraj libamájjal |
234 |
Vaddisznókaraj serpenyősen |
234 |
Vaddisznókaraj bácskaiasan |
235 |
Vaddisznókaraj elzászi módra |
235 |
Vaddisznókaraj zöldborsópürével |
236 |
Vaddisznókaraj tükörtojással |
236 |
Vaddisznókaraj gombával |
236 |
Vaddisznókaraj hortobágyiasan |
237 |
Vaddisznókaraj vidéki módra |
238 |
Párolt vaddisznócomb |
238 |
Párolt vaddisznócomb vörös borral |
239 |
Vaddisznóbomb hagymásan párolva |
239 |
Majorannás vaddisznócomb |
240 |
Vaddisznócomb szalonnával párolva |
240 |
Párolt vadmalaccomb borban |
241 |
Vaddisznócomb egri módra |
241 |
Sonkás vaddisznócomb |
242 |
Töltött vaddisznócomb |
242 |
Vaddisznócomb hagymásan |
243 |
Vaddisznócomb bácskaiasan |
243 |
Vaddisznócomb zöldségesen |
244 |
Debreceni kolbász vaddisznóból |
244 |
Vaddisznókolbász hálóban |
245 |
Vaddisznókolbász füstölve |
245 |
Szalámi készítése vadhúsból |
246 |