A korábbi évszázadokban a sört nem csak a nagy sörfőzdék készítették azzal a céllal, hogy eladják, hanem sok háztartás is maga állította elő a saját szükségletét fedező sört. A házi sörfőzés olyan magától értetődő, mint a kenyérsütés, a sajt- vagy borkészítés. Az iparosodás folyamán ezek a technikák messzemenően feledésbe merültek. Az elmúlt években újra divatba jött a "saját készítés" részben egyszerűen azért, mert az emberek szabadidejükben valami észszerűt akartak csinálni. Ezentúl éppen az élelmiszerek és élvezeti cikkek saját elkészítésének más oka is van: az élelmiszerkészítés növekvő technizálása, sőt iparosítása fokozza a kellemetlen érzéseket. Gondoljunk csak a battériákban tartott csirkékre, a hormonokkal etetett szarvasmarhára, a műtrágya, a rovarirtó és a gyomirtó szerek használatára és a kenyérre, amit vegyszerrel tartósítanak és műanyagba csomagolva árusítanak.