Könyvem története, írta Zilahy Ágnes |
3 |
Levesek |
|
Közönséges hus-leves |
9 |
Barna-leves |
10 |
Tyuk-leves |
11 |
Tiszta borsos-leves |
11 |
Gulyás-hus |
12 |
Gulyás-hus másképpen |
13 |
Rák-leves |
13 |
Kaszáslé |
15 |
Rákba való töltelék |
16 |
Pörkölt- vagy árva-levesek |
|
Rák-leves |
16 |
Tüdő táska-leves |
17 |
Gomba-leves |
18 |
Zöldség-leves |
18 |
Darával töltött tészta-leves |
19 |
Gombócz-leves |
21 |
Paradicsom-leves |
21 |
Káposzta-leves |
22 |
Turbolya-leves |
22 |
Paszuly leves |
23 |
Borleves böjtösen |
24 |
Burgonya-leves |
24 |
Savanyu tojás-leves |
25 |
Borkő-leves |
25 |
Köménymagos leves |
26 |
Tört máj-leves |
27 |
Levesbe valók |
|
A gyurt tészták |
27 |
Csiga-tészta készítése |
28 |
A rákba való felvert galuska |
30 |
Rák-leves rák-hussal |
30 |
Tej-galuska |
31 |
Dara (griz) koczkák |
31 |
A máj-galuska |
32 |
Olasz-borsó |
33 |
Gyöngykása fokhagymával |
33 |
Gyöngykása gombával |
34 |
Rizskása gombával |
34 |
Rák-vaj - vagy rák-zsír |
35 |
Vegyes zöldség |
36 |
Tüdő táska |
36 |
Liszt-koczkák |
37 |
Zsemlyekása (griz) gombócz |
38 |
Lisztgaluska |
38 |
Hús körül való étkek |
|
Rizskása gombával |
39 |
Csiperkegomba |
39 |
Többféle gomba készítése |
40 |
Rizskása hagymával |
41 |
Házi makkaroni |
41 |
Vizes galuska |
42 |
Turós-gombócz |
42 |
Burgonya törve |
43 |
Reszelt tészta |
43 |
Sárga-répa |
44 |
Káposzta-saláta |
44 |
Mártások |
|
Tatár-mártás |
45 |
Mandulás tormamártás |
46 |
Metélő hagyma-mártás |
46 |
Eczetes torma |
47 |
Halakra való mártás |
47 |
Majonéz |
48 |
Szárdella vaj |
48 |
Paradicsom-mártás |
48 |
Hagyma mártás |
49 |
Tejfeles ugorkamártás |
50 |
Tejfeles tormamártás |
51 |
Szardellamártás |
51 |
Kapornyamártás |
52 |
Zsemlyemártás |
53 |
Kapormártás |
53 |
Fokhagyma-mártás |
54 |
Ugorkamártás |
54 |
Köszméte (Piszke) mártás |
55 |
Sóskamártás |
55 |
Egres-mártás |
56 |
Meggy-mártás |
57 |
Ribizli-mártás |
57 |
Alma-mártás |
58 |
Leves utáni ételek |
|
Főtt marhahus párolva |
59 |
Főtt marhahus vagdalva |
60 |
Kirántott sonka |
61 |
Velős szeletek |
61 |
Vese velővel |
62 |
Sonkás-omlet |
62 |
Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék |
63 |
Földi csiga |
64 |
Borju-láb és borju-fej kirántva |
65 |
Agyvelő kirántva |
65 |
Tüdő savanyu lével |
66 |
Tüdő rizskásával |
66 |
Töltött tojás |
67 |
Keserű gomba |
68 |
Főzelékek |
|
Tavas-káposzta |
69 |
Töltött-káposzta (kolozsvári) |
70 |
Közönséges töltött-káposzta |
72 |
Hussal összerakott káposzta |
73 |
Kelkáposzta töltve |
74 |
Zöldkáposzta töltve |
75 |
Lucskos káposzta |
76 |
Székely-gulyás |
77 |
Töltött karalábé |
78 |
Töltött zöld paprika |
79 |
Töltött paradicsom |
80 |
Töltött burgonya |
81 |
Töltött ugorka |
82 |
Tökkáposzta |
83 |
Paprikás káposzta |
84 |
Babéros savanyu burgonya |
85 |
Szemes paszuly |
85 |
Száraz borsó |
86 |
Tojásos és sonkás burgonya |
87 |
Szilva-lével |
88 |
Szilva tálbafőtt |
88 |
Zöld-paszuly |
89 |
Vegyes zöldség |
90 |
Kartifiol |
91 |
Spárga-tök |
91 |
Spárga |
92 |
Komlóhajtás |
93 |
Laboda (vagy spenót) |
94 |
Szemes zöld-borsó |
95 |
Lencse böjtösen |
95 |
Ludas-kása |
96 |
Kucsmagomba töltve |
97 |
Aszalt lengyel-gomba |
98 |
Becsináltak |
|
Rák "Kokó"-val |
99 |
Borju agyvelő czitrommal |
100 |
Sárga-répa sertés-hussal |
101 |
Tárkonyos bárány |
101 |
Köszmétés bárány |
102 |
Bárány czitrommal |
103 |
Köszmétes csirke |
103 |
Karalábés csirke |
104 |
Zöldborsó csirkével |
104 |
Paradicsomos csirke |
105 |
Mazsolás és gesztenyés nyelv |
106 |
Paczal |
106 |
Borju-láb és fejtojással |
107 |
Debreczeni mazsolás csirke |
108 |
Bosporus |
109 |
Rák rizskásával |
110 |
Pecsenyék |
|
A Luhysült |
111 |
Beafstek |
113 |
Marhahus paprikás |
114 |
Vetrecze |
115 |
Zöldséges pecsenye |
115 |
Lengyel rostélyos |
116 |
Vereshagymás rostélyos |
117 |
Tejfeles rostélyos |
117 |
Fehér pecsenye |
118 |
Savanyu vesepecsenye |
119 |
Szalonával tüzdelt vesepecsenye |
119 |
Töltötött fehér pecsenye |
120 |
Szénen, illetve rostényon sült (fleck) |
121 |
Marha-pecsenye-gombócz |
122 |
Vagdalt marha-pecsenye |
123 |
Borju-szelet |
124 |
Borju-vesés |
125 |
Borju-pörkölt |
126 |
Borju-tokány |
126 |
Borju-czomb |
127 |
Rántott borju |
127 |
Töltött borjuszeg |
128 |
Borju fehér pecsenye töltve |
129 |
Borju-máj |
130 |
Borju-nyelv |
130 |
Rántott csirke |
131 |
Töltött csirke |
132 |
Paprikás csirke |
134 |
Pörkölt csirke |
135 |
Kappan-sült |
136 |
Szalonnával sütött kappan |
136 |
Kacsa sülve |
137 |
Szelid kacsa vad módra |
138 |
Pulykasült |
139 |
Pörkölt-pulyka |
140 |
Pulyka vagdalt hussal |
141 |
Libasült |
142 |
Libamell fejtva |
143 |
Sült-libamáj |
144 |
Angol-sült |
145 |
Marhahus tejfeles mártással |
146 |
Paprikás-szelet |
146 |
Serpenyős rostélyos |
147 |
Főtt-marhanyelv |
148 |
Marha pecsenye zöldséges mártással |
148 |
Erdélyi tokány |
149 |
Malaczsült |
150 |
Pörkölt-malacz |
152 |
Malacz-pecsenye tordaiason |
152 |
Paprikás, sertés fejből |
153 |
Sertés-gerincz (karmanádli) |
154 |
Sertés-gerincz (másképen) |
155 |
Sertés szelet |
155 |
Sertés-czomb |
156 |
Vad-husok |
|
Az őzderék páczolva |
157 |
Páczolt-nyul |
159 |
Nyul Pácz nélkül |
160 |
Nyul paprikás |
161 |
Nyul babérral |
161 |
Vad-liba |
162 |
Vad-kacsa |
163 |
Szalonka és szalonkabél |
164 |
Fenyő-madár belestül |
166 |
A verebek |
166 |
Halak |
|
Szegedi halpaprikás |
167 |
Tejfeles halpaprikás |
168 |
Rántott harcsa |
169 |
Apróhal egészen sütve |
170 |
Csuka fűszeresen |
171 |
Süllő (vagy csuka) töltve |
172 |
Hal-leves |
173 |
Hering melegen |
173 |
Száritott tőkehal |
174 |
Marinirozott hal |
175 |
Rántott békaczomb |
176 |
A pisztráng hidegen |
176 |
Saláták és diszitések |
|
Aszpik |
177 |
A magyar házimustár |
179 |
Öntött saláta |
179 |
Hideg saláta |
180 |
Zeller és burgonya saláta |
181 |
Hering saláta |
181 |
Vegyes saláta |
182 |
Tészták |
|
A fánk |
183 |
A bába kalács |
186 |
Az egyszerű kalács |
188 |
Kürtös kalács |
189 |
A király kalács |
190 |
Az arany galuska |
191 |
A csorgagott czukros tészta |
193 |
A darázslép tészta |
195 |
A cseh fánk |
196 |
Az élesztős-sodralék |
197 |
A mákos gubó |
198 |
Az élesztős lepény |
199 |
Az élesztős palacsinta |
200 |
A turós koczka-tészta |
201 |
A paraszt-bélés |
203 |
A réteges (élesztős) pogácsa |
204 |
A tepertős pogácsa |
205 |
A tepertős vakarcs |
205 |
Az élesztős, irós-tészta |
206 |
Az irós-tészta |
207 |
A félirós-tészta |
209 |
A toló-fánk |
211 |
A rétes-tészta |
212 |
A rétesbe való töltelék |
215 |
Az almatöltelék |
216 |
A turós rétes |
217 |
A máktöltelék |
217 |
A diótöltelék |
218 |
Csiga rétes |
218 |
Császár-morzsa |
219 |
A debreczeni béles |
220 |
A székely béles |
222 |
A burgonya-rétes |
223 |
A palacsinta-tészta |
223 |
A levelen sült |
225 |
A zsemlye pudding |
227 |
Bor mártással |
228 |
A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás |
229 |
A bor-mártás |
230 |
Csokoládé mártás |
231 |
Az eper tálbafőtt |
231 |
A dara tálbafőtt tojássárgával |
232 |
A dara tálbafőtt másképpen |
233 |
A csokoládé tálbafőtt |
234 |
A tejfel tálbafőtt |
234 |
A keményítő tálbafőtt |
236 |
A zsemlyemorzsás darakoczkák |
237 |
Csörege kétféleképen |
238 |
A rózsa fánk |
239 |
A tejfel-koczka |
241 |
A hájas pogácsa |
242 |
Az uti pogácsa |
242 |
Kisütött zsemlye |
243 |
Az alma-fánk |
243 |
A zsiros lepény |
245 |
Turós-lepény |
246 |
A fahajas-fánk |
247 |
A málé-lepény |
248 |
A gyurt tészták |
249 |
Juh turós tészta |
251 |
Tehén turós-tészta |
251 |
A sodrott tészta (nudli) |
252 |
A szilvaizes derelye |
253 |
A káposztás koczka-tészta |
255 |
A sonkás tészta |
255 |
A tejbefőtt laska |
257 |
A darával készült tészta |
258 |
A mákos-tészta |
258 |
A tehén turós gombócz |
259 |
A bánáti gyümölcs-kenyér |
260 |
A gyümölcs-kenyér |
262 |
A vaniliás perecz |
263 |
Vanilia hajtás |
264 |
A czukor-perecz |
264 |
A ráczpite |
265 |
A pozsonyi mákos és diós patkó |
266 |
Libazsiros sütemény |
267 |
A porhanyó kis kifli |
268 |
A mézes lepény |
268 |
A diós sütemény |
269 |
Diós rudak |
270 |
A habos tészta |
270 |
Füszeres édes tészta |
271 |
Vajas torta |
272 |
A morzsa-torta |
273 |
A csokoládés édes tészta |
274 |
A csokoládé torta |
274 |
A sodrott torta-lepény |
275 |
A dió-torta |
276 |
A pörkölt torta |
277 |
A dalauzi |
278 |
A czukros tört dió |
279 |
A mogyoró csemege |
280 |
Az édeske |
280 |
A mandulacsókocska |
281 |
Tojásos perecz |
282 |
A gyümölcsös csókocskák |
282 |
Mandula kártya |
283 |
A bazarcsókocskák |
283 |
A vanilia fagylalt |
284 |
Kávé fagylalt |
285 |
Csokoládé fagylalt |
286 |
A madár-tej |
286 |
Tejhab krémekbe és kávéba |
287 |
A krémek |
288 |
Baraczk-krém |
289 |
Az ostya-sütés |
289 |
A kozmás ételekről |
|
A kozmás étel |
290 |
Különlegességek |
|
A disznótor |
293 |
A disznó-ölés |
296 |
A kolbász |
300 |
A tüdőshurka készítése |
302 |
A véreshurka |
304 |
A májas készítése |
306 |
A kásás hurka |
308 |
A hájszeles |
309 |
A gömböcz |
310 |
A disznófő-sajt |
311 |
Bőrsajt |
314 |
A kocsonya készítés |
315 |
A király-hús |
316 |
A paprikás szalonna |
317 |
Az alta készítése |
318 |
A komlós kenyér sütése |
320 |
A komlós korpa készítése |
322 |
A bálmos |
324 |
A mus kolbász (bánáti csemege) |
325 |
A puliczka |
326 |
A "debreczeni" kolbász készítése |
328 |
A sonka és a marha-nyelv páczolás |
329 |
A "virsli" készítés |
330 |
A zsir olvasztás |
331 |
Meleg és hideg italok |
|
Csokoládé |
332 |
Az édes ürmös készítése |
332 |
Dió pálinka |
333 |
Puncs |
334 |
Meleg limonádé |
334 |
Hideg puncs |
335 |
Almabor |
335 |
Vegyes gyümölcs-pálinka |
336 |
Vaniliás pálinka |
336 |
Narancs pálinka |
337 |
Köménymagos pálinka |
338 |
Eczet készítés |
338 |
Birsalma-sajt |
339 |
Birsalma-sajt más módon |
340 |
Télire eltett zöld-paszuly |
340 |
Czitrom és narancs eltartása |
341 |
Hogy kell a szilvát eltartani |
342 |
Hogyan kell a tojást eltartani |
342 |
A dinnye eltartása |
343 |
Hogy kell az avas zsirt jóvá tenni |
343 |
Kovászos ugorka télre |
344 |
Kovászos ugorka más módon |
345 |
Ugorka saláta |
347 |
Eczetes ugorka üvegben |
348 |
Paprikás piros káposzta |
348 |
Tökkáposzta üvegben |
349 |
Sóska mártás üvegben |
350 |
Hagyma eczetbe téve |
350 |
Édes zöldpaprika eczettel |
351 |
Eczetes ugorka saláta |
351 |
Vegyes zöldség saláta |
352 |
Aszalt körte |
353 |
Aszalt zöld kukoricza |
354 |
Zöld paszuly aszalva |
355 |
Aszalt paradicsom |
355 |
Tinori gomba aszalva |
356 |
Szappanfőzés |
356 |
Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhiteni? |
358 |
HOgyan lehet a kemény tüzet eloltani? |
358 |
Mosdószer |
359 |
Befőttek |
|
Többféle egyformán elkészíthető befőtt |
360 |
Sárga dinnyehaj befőtt |
362 |
Görög dinnye befőtt |
363 |
Czukorba főtt baraczk |
365 |
Kajszin baraczk befőtt |
366 |
Magolt ribizli |
367 |
Körte befőtt |
367 |
Birsalma befőtt |
368 |
Hámozott dió befőtt |
369 |
Rendes dió befőtt |
369 |
Jöld ringlot |
370 |
Rummal eltett vegyes gyümölcs |
371 |
Meggy eczettel |
372 |
Birsalma sürü czukorban |
372 |
Magolt meggy czukorban |
373 |
Apró arany alma czukorban |
373 |
Birsalma eczettel |
374 |
Kajszin baraczk eczettel |
374 |
Sárga dinnyehéja befőtt |
375 |
Az elromlott befőttek értékesítése |
375 |
Őszibaraczk-iz |
376 |
A czukros gyümölcsök |
376 |
Paradicsom üvegben |
377 |
Ünnepi ebédek |
|
Az ünnepi ebédekből |
378 |
Az asztalterités |
380 |
Nagy ebéd (télen) |
383 |
Nagy vacsora (télen) |
384 |
Nagy ebéd (tavasszal) |
385 |
Nagy vacsora (tavasszal) |
386 |
Nagy ebéd (nyáron) |
386 |
Nagy vacsora (nyáron) |
387 |
Nagy ebéd (ősszel) |
388 |
Nagy vacsora (ősszel) |
388 |
Utóirat |
390 |