A betegségeknek nem a baktériumok az okozói. A betegségeket mérgezés okozza, ami sejtkárosodással jár, és ez vezet a baktériumok elszaporodásához és támadásához.
A betegek gyógyszeres kezelése majdnem minden esetben káros. A gyógyszereknek súlyos mellékhatásai vannak, és időnként új betegségek kialakulását okozhatják. Azok a kétséges előnyök, amelyeket a beteg tapasztal, átmenetiek.
A betegségek gyógyíthatók a helyes élelmiszerek megfelelő alkalmazásával. Merthogy az igazi gyógyítást a természet végzi a test természetes védekezőképességének a felhasználásával. A megfelelő feltételek mellett, és ha adott a lehetőség, a természet a leghatásosabb gyógyító. Az orvos szerepe az, hogy elősegítse és támogassa a természetes gyógyulási folyamatot, és együttműködjék a természet erőivel.
A könyv feltárja a szervezetben felhalmozódott salakanyag eltávolításának a lehetőségeit, megmutatja, milyen módszerekkel lehet elősegíteni a szervezet méreganyag-tartalmának kiválasztását, s azt is, hogyan lehet tiszta koleszterint felépíteni a szervezetben, amelyik nem károsítja az ereket.
A könyv tartalmazza azt is, hogy mely élelmiszerek hasznosak, és melyek károsak, és hogy a szervezet hogyan reagál ezekre egészségesen és betegen.