"Az expedíció megpihent egy szikomorfa árnyékában. A magukkal hozott kókuszdióval csillapították éhüket és szomjukat, amíg a szakács átizzított köveken tápiókát és batátát sütött, és papajalevélbe csomagolva elkészítette - jó borsosan és szerecsendióval fűszerezve - a kecskehúst." Ki ne olvasott volna már ilyenféle útleírást, mesét, kalandregényt, ahol lépten-nyomon találkozott a forró égöv termesztett növényeivel, csak éppen a nevek felsorolása alapján nem tudta elképzelni, milyen a kínafa, a szezám, a jacarandafa, a jamszgyökér, a kenyérfa vagy a bougainvillea. Sokan úgy vélik, hogy a banán pálmafán terem, arra viszont nem is gondolnak, hogy a trópusokon a mi pázsitfüveink, gabonaféléink rokonai fává nőnek,
Mindennapi életünkben is találkozunk - kisgyermek korunktól fogva - a trópusok termékeivel, csak nem tudjuk, miből, hogyan készülnek. Biztosan kaptunk már köhögés ellen ipekakuána-szirupot az orvostól. A világgazdasági hírekben olvastunk vagy hallottunk a szizáltermelés válságáról, a bangladesi árvíz következtében elpusztult jutaültetvényekről vagy a kubai cukornádtermelés eredményeiről. És néha még a mi ünnepi asztalunkra is eljut egy-egy szép aranysárga ananász vagy egy tál grapefruit, nem is szólva az édesanyánk készítette édességekből elmaradhatatlan fahéjról, szegfűszegről vagy vaníliáról.
Ez a könyvecske iskolásoknak és felnőtt olvasóknak egyaránt szeretne segíteni e hasznos forró égövi növények megismerésében. Mivel a trópusokon termesztett növényfajok száma meghaladja a félezret, nem volt könnyű kiválasztani azt a hatvanöt legfontosabbat úgy, hogy mellettük még a trópusi kertek, utcák legszebb, legelterjedtebb huszonhét dísznövényfaja is helyet kapjon. A növényeket felhasználásuk szerint igyekeztünk csoportosítani. A mérsékelt övi, hazai kultúrnövényeket más kötetünk ismerteti