A fogyasztás: a földművesek meg a parasztok étele, lakása és ruhája |
7 |
A föld legrégibb tulajdonlása és megmunkálása |
7 |
Ércek, iparosok és a fém alkatrészek |
10 |
A szántóvetők |
15 |
Érték, csere, kereskedelem |
17 |
Az antik gazdaság |
19 |
A "sötét középkor" gazdaságának forrásai és világunk vízválasztói |
20 |
Az európaiak különössége |
23 |
A javak fogyasztása és a piac |
26 |
A föld népe és a prekapitalista társadalmak munkaerő-gazdálkodása |
28 |
Fogyasztási szokások |
30 |
Hagyományos tárgyaink és tudományuk |
33 |
A vidékiség illúziói |
38 |
Éhezés vagy lakoma |
42 |
Ami a legdrágább mindenkinek: az étel és az ital |
52 |
Az étel sava-borsa |
77 |
A hús, a böjt és a hal |
107 |
A gazdagság kalóriateljesítménye |
129 |
A történelem konyhája |
160 |
A kenyérliszt és a mindennapi kenyér |
160 |
Az alkalmazkodás és a többlettermelés mozgástere |
172 |
A tej, a tojás, a zöldség és a gyümölcs |
180 |
A kása, a lepény és a kenyér |
197 |
Legendák a húsosfazékról |
212 |
És mind több lett az éhes száj... |
230 |
Az "elgabonásodás" és az ételkínálat |
239 |
Amit a kása helyett az asztalra adnak: burgonya sülve-főve |
248 |
A gombóc és a laska |
254 |
A hiány, a drágaság és az "agrárolló" |
262 |
Példák és történetek a perifériáról |
268 |
A leves meg a kenyér |
287 |
Élvezeti cikkek |
308 |
Az igazi élvezet: az édesség, a drog és a szeszes ital |
308 |
Sörözés - borozgatás |
320 |
Idegen világok üzenete: a csokoládé, a tea és a kávé |
330 |
Iddogálás és ivászat - a pálinka |
347 |
Sütés - főzés |
370 |
A családi tűzhely |
371 |
A kemence meg a sütőharang |
376 |
Edények és a sütés-főzés egyéb kellékei |
380 |
Cserépedények |
380 |
Formák és minták |
387 |
Korong és kemence |
403 |
Termelés és értékesítés |
412 |
Művészi álmok és konyhaszag |
423 |
Fazekak és lábosok |
430 |
Korsók, kancsók, flaskák |
436 |
Faedények |
439 |
Étkezési szokások és az étrend |
445 |
A teríték: ivóedények, tálak, tányérok és asztalkendők |
457 |
Kés, kanál villa |
468 |
Az európaiak súlyfölöslege |
477 |