Dr. Szenes Endréné szerk. - Gyümölcsök és zöldségek szárítása, aszalása

Nincs raktáron
Dr. Szenes Endréné szerk. - Gyümölcsök és zöldségek szárítása, aszalása
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-781-203-2
950 Ft
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft
Részletek

A magyar agrárgazdaság valamennyi vállalkozója jelentős kihívás előtt áll. A környezetünkben végbemenő gazdasági és politikai folyamatok alapjaiban változtatták meg az eddigi gyakorlatot és "kényszerítenek" a nemzetközi etalonok figyelembevételére.
A nemzetközi kereskedelembe magas szinten való bekapcsolódásunk, az EK-csatlakozási törekvéseink, a versenyképességi elvárások igénylik a legkorszerűbb ismereteket és a lehetőségek, szabályozások pontos követését.
Jelen szakkönyv szerzői az előbbi célok érdekében ragadtak tollat. Szándékuk szerint, gazdag tapasztalattárukból kívánták rendszerbe foglaltan átadni az új és kevésbé új vállalkozások számára az érintett szakterület élenjáró ismeretanyagát.
Olyan időszakban, amikor a gazdasági környezet minden paramétere változó, alakuló, forrásban van, ez nem kis feladat.

Hogy a szándék milyen eredménnyel járt, ezt az olvasók fogják minősíteni. Ami tény, az a sokoldalú anyaggyűjtés, a körültekintő összeállítás, a praktikus, közérthető nyelvezet.
Kívánom, hogy a szakkönyv forgatói kapjanak teljes "felvértezettséget" jelentős kockázattal járó vállalkozásukhoz, érjenek el gazdasági előnyöket, mindannyiunk, a vásárlók és a saját hasznukra is.
A kiadó és a könyv szerzői pedig mind több bátorítást nyerjenek hasonló színvonalas, a vállalkozásokat segítő kiadványok megjelentetéséhez.

Adatok
szerző
Dr. Szenes Endréné szerk.
cím
Gyümölcsök és zöldségek szárítása, aszalása
kiadó
Integra-Projekt Kft.
kiadási év
1992
oldalszám
164
kötés
puha kötés
sorozatcím
Termelők Kiskönyvtára
kötetsorszám
1
kiegészítő információk
Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Cikkszám
858388
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
A vállalkozás elhatározása (Bíró Oszkár) 9
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról 9
A vállalkozóvá válás indítékai 12
A vállalkozás jogi formái 14
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák 14
Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek 16
Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény 16
A működtetés időbelisége 18
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések 20
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése (Kiss Lászlóné) 20
Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése (Simon József) 22
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné) 24
Egészségügyi alkalmasság, képzettség (Simon József) 25
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné) 27
Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig (Horváth György) 27
Gyümölcsök és zöldségek szárításának és aszalásának technológiája 31
Néhány gondolat a szárítmányok kisüzemi gyártásáról 31
A szárítás mint vízelvonásos tartósítás 32
Sok mindent lehet szárítani, de nem mindent érdemes 33
A szárítási technológia fejlődése 34
A meleg levegővel végzett szárítás technológiája 35
Előkészítés 35
Kikészítés 53
Csomagolás 57
Tárolás. Moly- és rágcsálóvédelem 60
A gyümölcsök szárítása és aszalása 61
A szárított gyümölcsök felhasznállási területei 61
Napon szárítás 63
Alma szárítása. Karika, gerezd, kocka, pehely 63
Szilva aszalása. Maggal, magozva, felezve, töltve és aprítva szárított szilva 70
Meggy szárítása. Magozott meggy 73
Sárgabarack és őszibarack szárítása 74
Egyéb gyümölcsök: feketeribizli, bodzabogyó szárítása 74
Zöldségek szárítása 75
A szárított zöldségek felhasználási területei 76
Hagymafélék szárítása. Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma 77
Levélfélék szárítása. Petrezselyem, zeller, paraj, kapor, lestány 80
Gyökérgumósok szárítása. Zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér, torma, sárgarépa, burgonya, cékla 82
Káposztafélék szárítása. Fehér-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, brokkoli 85
Zöldbab szárítása 87
Egyéb zöldségek szárítása. Paradicsom, padlizsán, cukkini, spárga 88
Paprikafélék szárítása. Paradicsompaprika, fűszerpaprika 90
Gomba szárítása 92
Minőségvizsgálatok 94
Az élelmiszer-minőség biztosítása 98
Mit értünk az élelmiszer-minőség biztosításán? (Fábri Ilona) 98
Az élelmiszer-minőség fogalma 98
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága 99
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk 99
Élelmiszerek mikrobiológiai minőségének biztosítása 100
A mikroorganizmusok jellemzése 100
A termékek mikroflóráját meghatározó tényezők 102
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat 105
A szárítmányok gyártásának mikrobiológiája 106
A nyers zöldség, gyümölcs mikroflórája 106
Szedés, tárolás, szállítás 106
Nyersanyag-előkészítés. Válogatás 107
Szárítás 108
Tárolás 110
A szárítmányok mikrobiológiai előírásai 110
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata 112
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés
A termelés mikrobiológiai, higiéniai ellenőrzése
A késztermék minősége iránti követelmények (Sós Józsefné) 114
Gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai (Sohár Pálné) 118
Ételfertőzések, ételmérgezések (Simon József) 121
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői (Bíró Oszkár) 127
Telepítés, a telephely megválasztása 127
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása 129
A piac szerepe és a verseny hatása 129
A piaci kapcsolatok szerepe a vállakozás jövedelmezőségének megalapozásában 129
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek 130
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők 130
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők 130
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők 132
Az egyéb költségek 133
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre 136
Beszerzési piac 136
Értékesítési piac 136
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére 137
Szárítmányok, szárítmány jellegű és porított termékek gyártásának elhatározását befolyásoló tényezők 138
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné) 140
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné) 141
Szakvizsga-bizonyítványt adó intézmények (Kiss Lászlóné) 144
Szárítmányok és aszalványok csomagolásához alkalmazott csomagolószerek (Szenes Endréné) 144
Szárítmányokkal kapcsolatos legfontosabb szabványok jegyzéke (Sós Józsefné) 150
Szárítmányok általános minőségi követelményei (Sós Józsefné) 151
Minta gyártmánylap (Sós Józsefné) 153
Az MSZ-rendszerben akkreditált vizsgálólaboratóriumok (Sós Józsefné) 155
A minőségbiztosítást szabályozó ISO 9000 szabványsorozat (Sós Józsefné) 157
Az ISO 9000 szabványsorozat rendszerelemeinek tartalmi összehasonlítása (Sós Józsefné) 157
A tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek engedélyeztetése, minősítése (Sohár Pálné) 158
Legfontosabb élelmiszer-toxikológiai előírások (Sohár Pálné) 160
Ételfertőzések, ételmérgezések adatai (Simon József) 163