A Tudatos vásárlók könyve az Ursus Libris és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közös kiadásában lát napvilágot. A 2004 óta megjelenő, 2007 óta utcai árusoknál is kapható Tudatos Vásárló fogyasztói magazin első tizenhárom számából tartalmaz válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok – mindez egy kötetben.
Néhány érdekes tény a könyvből:
Egy csésze kávé előállításához száznegyven liter, egy kiló gabonáéhoz ezer, egy kiló rizséhez ezernégyszáz, egy kiló marhahúséhoz tizenháromezer liter vízre van szükség. A Föld teljes vízkészletének mindössze 0,8%-a alkalmas emberi fogyasztásra.
Magyarországon a tyúktartás háromnegyede háztáji, egynegyede ketreces, viszont a kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz a boltokban kapható tojások kilencvenöt százaléka a ketreces tartásból származik.
A huzatos nyílászárók utólagos szigetelésével egyhatodával csökkenthető a fűtéshez szükséges energia mennyisége. Ha télen egy fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, megspórolhatjuk a fűtésre fordított energia öt százalékát.
A leggyakrabban használt vegyi anyagok háromnegyedéről nem állnak rendelkezésre alapvető környezetvédelmi és egészségügyi adatok.
És még:
források és ivókutak listája,
idény-növény táblázat,
helyitermék kalauzokat kiadó civil szervezetek elérhetőségei,
házi praktikák és tippek,
olvasmányajánló,
termékcímke ismertetők,
biominősített hús- és hallelőhelyek,
árkalkulátorok,
nemzeti parkok ökoturisztikai és családbarát szolgáltatásai árakkal.
Tartalomjegyzék
Víz
Egy szomjas civilizáció
Vízmegőrzés, víztakarékosság
Csapból vagy palackból
Ha palackozott vizet kell innod
Minden készen van: csiga, vödör, kötél… ivócsarnokok Budapesten
Források, ivókutak országszerte
Címkék és jelölések
Zöldség-gyümölcs
Ültetett boldogság
A bőr belülről épül. Nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra
Tartós kapcsolat
Lekvárok tartósítószer-mentesen
Idénynövény-táblázat
Hagyományos fajták. Nehogy az úton elpusztuljanak
Meseország királya: Varga Géza biotermelő
Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen
Közvetlen értékesítés
Hús
Mi micsoda a húsiparban
Tanácsok hústároláshoz
Ahogy egy hentes látja
Beteg állattartás
Észrevenni a nyilvánvalót
Hagyományos állatfajták – reneszánsz, divat vagy valami más
Vissza a természeteshez
Biohús, biohal
Címkék és védjegyek
Tanácsok húsvásárláshoz
Komótos húsevők
Energia
Házépítés és energia
Felújítás és energiatakarékosság
Fűtés energiatakarékosan és környezettudatosan
Atavisztikus zöld heurisztika: cserépkályha
Hűtés
Számítógépeink élete, halála és ami utána jön
Lakberendezés és fény
Energiatakarékos világítás: égők
Címkék és jelölések
Elemek és akkumulátorok
Számold ki, mennyivel járulsz hozzá a klímaváltozáshoz!
Vegyi anyagok
A szutyok fenomenológiája
Kínos tisztaság
Vegyszerek és reklámozás
Mérgek a lakásban: a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről
Vegyi áru: címkék, jelölések
Így takarítok
Közlekedés
A levegőszennyezettség veszélyei az egészségre
Belefulladhatunk az autónkba
Az idő pénz: az autók valós sebessége
Hogyan szorongatták meg a fogyasztók a hatalmas olajcégeket?
Saját autó helyett taxi
Közös többszörös: autótárs és telekocsi
Energiatakarékos vezetés
A barátod már bringával jár
Egy városi közlekedési rendszer sikere Franciaországban: a Vélo’v Lyonban
Kéne egy jó bicaj!
Gyalogolni jó
Utazás
A turizmus ökológiai lábnyoma: egy hét Cipruson vagy helyi ökoturizmus
Lábnyomok az égen
Repülőgép, autó, vonat: idő, pénz, szennyezés
Hasznos ötletek vonatos nyaraláshoz
Címkék és szálláshelyek: a csillagok, osztályok, napraforgók jelentése
Ökoturizmus – a maga helyi értékén
Helyi, élménydús, olcsó és öko: turizmus Magyarország nemzeti parkjaiban
Utazótáska
Élettér-kép