Marokkó termékeny földjei és gazdag történelmi múltja alapján joggal feltételezhetjük, hogy az ország konyhaművészete is izgalmas és változatos. Fönícia, Karthágó, illetve a Bizánci és a Római birodalom lakói mind megfordultai! a mai Marokkó területén, végül azonban mégis a 7. században Arábiából kiinduló iszlám volt legnagyobb hatással mind a marokkói kultúrára, mind pedig a konyhaművészetre. Mind közül talán az új fűszerek megjelenése volt leginkább jelentős a marokkói konyha szempontjából, hiszen ezek adják ételeik híresen aromadús és egzotikusan illatos ízvilágát. A fahéj, a gyömbér, a sáfrány, a bors, a koriander és a római kömény mind a hagyományos marokkói raguszerű étel, azaz a tagine fontos hozzávalói. A marokkói konyhának négy meghatározó étele van. Az egyik a kuszkusz, amely nem más, mint lágy búzatöret színes zöldségekkel és omlós csirke- vagy bárányhússal megpakolva. A második a djej emshmeí azaz a tartósított citrommal és olajbogyóval omlósra főtt csirke tagine. Ott van még a bisztéya, ez az általában banketteken felszolgált pitefajta, amelynek pihekönnyű leveles tésztája lassú tűzön puhára főtt csirke-, vagy galambhúst, illetve citrommal ízesített tojást rejt. Végül a mecsui, azaz a különféle fűszerekkel és fokhagymával bedörzsölt bárány, amelyet lassú tűzön addig sütnek, míg a puha hús szó szerint szétomlik az ember ujjai között.