Bevezetés
|
|
A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége
|
3
|
Tervfeladatok a juhtenyésztésben
|
6
|
A juh megnevezése kor és ivar szerint
|
7
|
A juh domesztikációja
|
8
|
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához
|
|
A testtájak külső alakulásának ismertetése
|
14
|
A fej
|
14
|
A törzs
|
16
|
A végtagok
|
19
|
A juh konstitúciós típusai
|
21
|
Méretek felvétele a juhon
|
2
|
A juh súlya
|
123
|
A juh életkorának meghatározása
|
24
|
A juhok bőre
|
25
|
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság
|
26
|
Gyapjúismeret
|
|
A gyapjú
|
27
|
A bundát alkotó szőrképletek
|
27
|
A gyapjúszál kémiai összetétele
|
31
|
A gyapjúzsír
|
31
|
A gyapjúszál tulajdonságai
|
33
|
A gyapjúszál színe
|
33
|
A gyapjúszál fénye
|
35
|
A gyapjúszál "finomsága"
|
36
|
A gyapjúszál hűsége
|
40
|
A gyapjúszál erőssége
|
41
|
A gyapjúszál simulékonysága
|
44
|
A gyapjúszál nyújthatósága
|
44
|
A gyapjúszál rugalmassága
|
45
|
A gyapjúszál zsugoródóképessége
|
46
|
A belszerkezet (jelleg)
|
46
|
A gyapjú összértékét kifejező szortimentumok
|
49
|
Kiegyenlítettség
|
51
|
Gyapjúféleségek
|
53
|
A gyapjúhozam
|
56
|
Nyírósúly, gyapjúanyag, rendement
|
60
|
A juh fajtái
|
|
A juhfajták csoportosítása
|
63
|
A merinók
|
64
|
A finomposztógyapjas merinó
|
65
|
A rambouillet vagy francia fésüsmerinó
|
67
|
A francia húsmerinó
|
68
|
A német húsmerinó
|
70
|
A magyar húsmerinó
|
70
|
A Szovjetunió finomgyapjas fajtái
|
77
|
A cigája
|
78
|
A racka
|
81
|
A tolna-baranyai sváb juh
|
85
|
A keletfríz
|
89
|
A karakul
|
90
|
Ile de France
|
92
|
Az angol down-juhok
|
96
|
Egyéb fajták
|
101
|
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása
|
|
Minő fajtát tenyésszünk?
|
108
|
Az anyajuhok kiválasztása
|
109
|
A tenyészkosok kiválasztása
|
121
|
A juhok törzskönyvelése
|
127
|
A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete
|
128
|
A juh nyári takarmányai
|
136
|
A juh téli takarmányai
|
141
|
A juhok fiatalítása
|
143
|
A tenyészkosok takarmányozása
|
144
|
A juhakol
|
145
|
A juh ápolása
|
150
|
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
|
|
A párosítás
|
161
|
Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismétlődése
|
162
|
Mikor ellessünk?
|
163
|
A sűrített (gyakoribb) elletés
|
167
|
Egy koshoz hány anyajuh osztandó be?
|
169
|
Az anyák és a kosok előkészítése a pároztatásra
|
170
|
A pároztatás (behágatás, beüzetés)
|
173
|
A mesterséges megtermékenyítés
|
174
|
A vemhesség jelei és tartalma
|
175
|
A vemhes anya takarmányozása és ápolása
|
176
|
Koraszülés és elvetélés
|
176
|
A juh szaporasága
|
178
|
Az ellés
|
178
|
A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása
|
180
|
A juh felnevelése
|
|
A szopós bárány ápolása és takarmányozása
|
186
|
A szopós bárányok osztályozása
|
192
|
A bárányok elválasztásának ideje
|
193
|
A növendékjerkék és ürük takarmányozása
|
195
|
A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása
|
196
|
A juh mint tejtermelő
|
|
A juhtejgazdaság jelentősége
|
213
|
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonsága
|
215
|
A tej mennyisége és fokozásának eszközei
|
217
|
A fejés módja
|
221
|
A juhtej értékesítése
|
223
|
A juh mint hústermelő
|
|
A juhhizlalás általános elvei
|
230
|
A húsipar egyéb kívánalmai
|
230
|
Tejesbárányok hizlalása
|
231
|
Pecsenyebárányok és exportbárányok hizlalása
|
231
|
Kifejlődött ürük hizlalása
|
233
|
A juh bastardjai rokonfajokkal
|
233
|
A kecske tenyésztése
|
|
A kecske gazdasági jelentősége
|
235
|
A házi kecske domesztikációja
|
236
|
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához
|
237
|
A külső testtájak alakulása
|
237
|
A bőr, a szőrzet és a szín
|
238
|
Testméretek és testarányok
|
239
|
A súly
|
239
|
Az életkor meghatározása
|
239
|
A kecske fajtái
|
239
|
A tenyészállatok kiválasztása
|
239
|
A kecske takarmányozása
|
244
|
Pároztatás, vemhesség és ellés
|
246
|
A gödölyék és gidák felnevelése
|
248
|
A kecske ápolása
|
249
|
A kecske mint tejtermelő
|
250
|
A kecske ápolása
|
250
|
A kecske mint hústermelő
|
252
|
A kecske mint erőtermelő
|
253
|
A kecske egyéb haszonhajtásai
|
253
|
A juh és kecske takarmányai (táblázat)
|
254
|
Tárgymutató
|
257
|